torsdag 19 mars 2009

Svenskarna negativa till mer kärnkraft

Enbart 15 procent av svenskarna vill prioritera en investering i att ersätta gamla kärnkraftverk med nya. En majoritet, 63 procent, vill hellre satsa på förnybar energi som vind, sol och bioenergi. Det visar en färsk opinionsundersökning, som genomförts av Synovate/Temo.

En stor majoritet, 63 procent, anser att förnybar energi som vindkraft, solenergi och bioenergi ska ha högst prioritet. 18 procent anser att det viktigaste är att effektivisera elanvändningen så att den totala energianvändningen kan minskas. Uppfattningen dominerar i samtliga partier.

Kärnkraften är mycket dyr, den har olösta avfallsproblem och den är farlig. Farligheten handlar om, bland annat strålningen i samband med hanteringen av bränslet, men det finns tecken på strålningspåverkan från själva verken. Något som en del utredningar visar och något som vi bör utreda kring våra egna verk. Det är inte svårt att instämma i Svenska Naturskyddsföreningens konstaterande: "Kärnkraftens tid är förbi".

2 kommentarer:

Michael Karnerfors sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Michael Karnerfors sa...

Nej, det finns ingen tecken på strålningspåverkan direkt från verken. Om man läser exempelvis den tyska undersökningen, som SNF försökte skrämma upp och med så sade den uttryckligen: "vad än det är som orsakar våra resultat kan det inte vara frågan om strålning".

http://nuclearpoweryesplease.org/blog/2009/02/05/study-says-german-nuclear-power-causes-child-cancer-or-does-it/

Avfallsfrågan är löst... metoden heter KBS-3 och har av naturen själv bevisats vara säker.

http://sv.wikipedia.org/wiki/KBS-3
http://www.skb.se/Templates/Standard____14883.aspx

Påståendet att kärnkraften är mycket dyr är inte något som Elforsk håller med om. Tvärt om visar det sig att vindkraft är beroende av saftiga statsbidrag i form av elcert-pengar för att den skall kunna konkurrera.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article508834.ece

I dessa sammanhang brukar motståndarna dra upp Olkilouto 3... men att det bygget drabbats av strul är inte direkt konstigt och knappast talande för hela branchen, eftersom det är frågan om första bygget av en ny typ (Areva's EPR) samt att vi har haft byggstopp bra länge i Europa vilket gör att vi håller på att bygga upp kompetensen igen. 44 reaktorer är under uppförande i världen just nu.

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article535968.ece