tisdag 17 oktober 2017

Varför bryr sig inte kommunen och regionen om Mälardalsrådet?

"Mälardalsrådet är en ideell och politiskt styrd organisation, som arbetar för en internationellt konkurrenskraftig och hållbar storstadsregion som är attraktiv att leva och verka i. Dess roll är att vara en storregional mötesplats för medlemmarna, kommuner och landsting i Stockholm-Mälarregionen. men också i allt högre grad för samverkan mellan politik, näringsliv och akademi.
Mälardalsrådet verkar inom tre områden:
Rådet har 62 medlemmar varav 57 är kommuner och 5 är landsting och regioner.

Uppsala kommun är medlem. Region Uppsala är medlem. Jag har försökt ta reda på huruvida och i vilken omfattning dessa två medlemmar har Mälardalsrådet på sin dagordning. Förekommer nästan inte alls. Märkligt. Man betalar medlemsavgift och man har kostnader för arvoden, resor och kursavgifter. Men inte bara märkligt, utan det är näst intill en skandal. Om det nu är så att man tycker att samarbetet inte är meningsfullt, varför är man då med. Om man tycker att rådet kan vara viktigt för den stora region man verkar för, ja då borde man ägna intresse åt de frågor, som rådet ägnar sig åt.

Jag har själv varit aktiv i rådet under flera års tid. Jag påstår mot bakgrund av erfarenheten att samarbetet är av stor betydelse, främst för de personer, som är medlemmarnas representanter och skulle kunna vara av ännu större betydelse för den stora region Mälardalsrådet omfattar om medlemmarna ägnade intresse åt gemenskapen. 

Kommunstyrelsen respektive regionstyrelsen borde vid vartannat sammanträde ha Mälardalsrådet på dagordningen. 
Skärpning efterlyses


Inga kommentarer: