torsdag 30 november 2017

Läs boken!

Kanske ändrar den här boken 

synen på vad som behövs i dag. Mer
vapen eller fler fredsinsatser


Natur & Kultur

Upplevelser av krig, tortyr och flykt - hur vi kan hjälpa?

Natur & Kultur - 2017-11-30 12:07 CET

Författarna är eller har varit knutna till Röda Korsets center för krigsskadade och torterade i Uppsala.

Hur påverkas vi människor av att utsättas för extremt våld, så som tortyr? Och vad bör vi tänka på när vi möter dem som varit med om det?
En ny bok från Natur & Kultur ger nya perspektiv och kan fungera som ett komplement vid behandling av människor som utsatts för extrema händelser.
Krig, tortyr och flykt - vad det gör med människan och hur vi kan hjälpa ger grundläggande kunskap om krig, tortyr och flykt och har sin bas teori och forskning. Den bygger även till stor del på författarnas många möten med människor som upplevt dessa svårigheter. Ulf GustavssonNiklas Möller ochIsabel Petrini är psykologer och har alla varit eller är knutna till Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala.
Bokens fallbeskrivningar ger inblick i författarnas erfarenheter och belyser hur patientsamtal kan gå till. Tonvikten ligger på det psykologiska mötet, men boken är ingen manual för att bedriva behandling. Syftet är istället att ge nya perspektiv och att vara ett komplement till läsarens egna yrkesutövande.
Boken tar upp frågor som: Hur påverkas vi människor av krig, konflikter och tortyr? Vad händer med oss när vi tvingas lämna våra hem och börja om i ett nytt land? Vad ska jag tänka på i mötet med en person som har erfarenheter lång bortom mina egna? Hur arbetar jag med tolk? Och vad kan vi som behandlare göra eller påverka?
"Äntligen har vi fått en professionell, vetenskaplig och humanistisk belysning av området. […] du som ska behandla och minska de drabbades lidande – läs boken noggrant och i sin helhet. Du behöver den.” 
Ur psykolog Anna Kåvers förord.

"Berömligt lyfts också behandlarens arbetsmiljö upp. Hur orkar någon i sitt arbete höra om de mest avskyvärda händelser en människa kan uppleva? Hur ska behandlaren hantera sin yrkesroll för att kunna hjälpa? Alla som i sin profession möter människor som flytt, eller varit med om krig och tortyr, kommer att ha behållning av denna viktiga bok för att bättre kunna behandla och minska de drabbades lidande."
Maria Fridstjerna, BTJ-häftet nr 1, 2018

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida