fredag 1 januari 2021

Ofrivillig ensamhet, ett hälsoproblem

 

Mer kan göras för motverka ofrivillig ensamhet bland äldre, skriver Harald Nordlund-
Mer kan göras för motverka ofrivillig ensamhet bland äldre, skriver Harald Nordlund-

Ofrivillig ensamhet ett stort hälsoproblem

Kommunen bör upprätta en plan för hur ensamhet bland äldre kan motverkas, skriver Harald Nordlund.

UPPSALA 24 DECEMBER 2020 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ofrivillig ensamhet är ett hälsoproblem. Särskilt påtagligt är det bland årsrika.   Cirka 300 000 personer i åldrarna 65 år och äldre uppger i undersökningar att man ganska ofta känner ensamhet. Ännu dystrare blir bilden om man koncentrerar på äldre med hemtjänst eller som har särskilt boende. Över hälften upplever ensamhet som ett problem. Ensamhet är inte med självklarhet ett problem, men vad vi här pekar på är en ofrivillig ensamhet. 

Den ofrivilliga ensamheten är ett så stort problem att det måste ägnas ökad uppmärksamhet. Vi får inte acceptera att många äldre personer drabbas av försämrad livskvalitet, på grund av en påtvingad ensamhet; en försämrad livskvalitet i form av isolering och nedsatt hälsa, inte sällan psykisk ohälsa.

Varför har vi hamnat här, varför har vi låtit det ske och vad måste göras för att bryta utvecklingen?

Förklaringarna är flera. Inte sällan innebär bostadens utformning tillgänglighetsproblem. Bland flera andra orsaker bör nämnas otrygg närmiljö, starkt begränsade ekonomiska resurser, brist på särskilda boenden och brist på personal inom hemtjänst och särskilda boenden. Detta har vi alltså låtit ske och låtit drabba en grupp i samhället, som förtjänar att ingen av ska behöva känna sig ofrivilligt ensam. Det handlar om vår syn på äldre.

Mycket kan och måste göras och en del görs. Pensionärsorganisationernas verksamheter är ovärderliga. De utgör mötesplatser och svarar för omfattande kontaktverksamhet. På några håll i landet pågår samverkan mellan kommun, SPF Seniorerna, PRO, SKPF Pensionärerna m.fl. i syfte att bryta isolering.

Ökade krav måste dock ställas på kommunerna. Dessa måste medverka till att fler sociala mötesplatser skapas, agera för att onödiga sekretessregler hindrar kommun och pensionärsorganisation att tillsammans bedriva uppsökande verksamhet, dock med iakttagande av krav på integritet. Framför allt vill vi rikta krav på Uppsala kommun att den upprättar en plan för hur ensamhet bland äldre kan motverkas. 

Harald Nordlund, för styrelsen SPF Luthagen

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida