Insändare om äldres utsatthet
Äldre en utsatt grupp
I två insändare 8/4 av Per Olof Osterman och Eva Carlestål respektive Nils-Gunnar Kolfeldt kommenteras min insändare (för styrelsen SPF Luthagen) "Digitalt utanförskap, ett samhällsproblem. Skribenterna understryker vår uppfattning att det krävs aktiva insatser för att alla ska komma i åtnjutande av de fördelar, som digitaliseringen ger.
Osterman och Carlestål visar att en hel del pågår i syfte att nå personer i ett utanförskap med ökad kunskap om modern teknik och användning av denna. Man pekar på dels Uppsala Senioruniversitets (USU) deltagande i EU-projekt, dels USU:s samarbete med SeniorNet (förening inom vilken seniorer lär seniorer). Man nämner också Uppsala Pensionärsföreningars Samarbetsråd (UPS) som en viktig aktör.
Även Kolfeldt instämmer i att det digitala utanförskapet är ett problem, men har uppfattat ett kategoriskt konstaterande av mig att det är äldre, som inte klarar av hantera dagens teknik.
Som representant för en pensionärsorganisation har jag velat peka på tydliga tecken på digitalt utanförskap och att sådant är vanligare bland äldre personer. Tecknen finns i form av undersökningar, som visar att den snabba tekniska utvecklingen ökar utanförskapet, trots de värdefulla insatser, som görs.
Av den anledningen riktade jag i min insändare krav på kommunerna om ökat ansvarstagande för att nå ensamma pensionärer i syfte att bryta ensamhet och kunna erbjuda utbildning som bidrar till att underlätta förehavanden mellan olika delar av samhället, inte minst i fråga om bankärenden.
Nej, det är inte endast äldre, som kan hamna i och har hamnat i och hotas av att i ökad omfattning hamna i utanförskap. Äldre är emellertid en utsatt grupp, som inte får tillåtas hamna utanför.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida