torsdag 17 oktober 2024

Riksda´n 16 oktober

 

Riksdagsbeslut 16 oktober

  • Ny patentlag införs (NU6)
  • Nya momsregler för små företag och ändrade regler för vissa tjänster samt försäljning av konstverk (SkU3)
  • Skrivelse om läkemedelsförskrivningen har behandlats (SoU2)

Ny patentlag införs (NU6)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om en ny patentlag och följdändringar i andra lagar. Förslagen gäller bland annat vilka uppfinningar som kan patenteras samt ensamrättens innehåll och begränsningar.

I den nya patentlagen anpassas ett antal bestämmelser dels till den europeiska patentkonventionen, dels till avtalet om en enhetlig patentdomstol. Två nya undantag införs när det gäller patenthavarens ensamrätt, ett för växtförädling och ett för användning av datorprogram.

För att möjliggöra en effektiv handläggning och underlätta förståelsen för patentprocessen förtydligas även reglerna om handläggning av en patentansökan.

Den nya patentlagen och följdändringar i andra lagar börjar gälla den 1 januari 2025.

Nya momsregler för små företag och ändrade regler för vissa tjänster samt försäljning av konstverk (SkU3)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om ändrade regler för mervärdesskatt, moms. Ändringarna påverkar mindre företag och vissa tjänster samt försäljning av konstverk.

De nya reglerna innebär bland annat att

  • omsättningsgränsen för när företag undantas från momsplikt höjs till 120 000 kronor
  • företag i andra EU-länder kan använda omsättningsgränsen i Sverige och att företag etablerade i Sverige kan använda omsättningsgränser i andra EU-länder
  • fler företag ska kunna utfärda förenklad faktura
  • vissa virtuella evenemang och aktiviteter ska beskattas i Sverige om köparen finns här
  • skattesatsen 12 procent ska gälla för all försäljning av konstverk, med undantag för försäljning där reglerna om så kallad vinstmarginalbeskattning tillämpas.

Det är med anledning av ändrade EU-regler om moms som regeringen har föreslagit ändringar i den svenska lagstiftningen. Lagändringarna börjar gälla 1 januari 2025.

Skrivelse om läkemedelsförskrivningen har behandlats (SoU2)

Riksdagen har behandlat en skrivelse som gäller Riksrevisionens rapport: Läkemedelsförskrivningen – statens styrning och tillsyn. I rapporten framgår det att Riksrevisionens övergripande slutsats är att statens styrning av och tillsyn över läkemedelsförskrivningen inte är effektiv. 

Bland annat påtalar Riksrevisionen svårigheterna med statens försök att styra hälso- och sjukvården så att hela befolkningen får tillgång till jämlik vård, samtidigt som det kommunala självstyret kräver samordning för att minska regionala kostnadsskillnader i läkemedelsanvändningen. 

Regeringen rekommenderas att bland annat föra över statsbidraget för läkemedelsförmånerna till det generella statsbidraget för regioner inom anslaget för kommunalekonomisk utjämning. När det gäller rekommendationen att ändra statsbidragets konstruktion anser regeringen att frågan behöver analyseras ytterligare. När det gäller Riksrevisionens övriga rekommendationer avser regeringen att återkomma med förslag till insatser på området.

Regeringen instämmer i huvudsak med Riksrevisionens iakttagelser och bedömningar.

Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida