torsdag 30 januari 2025

Riksda´n 29 januari

 

Riksdagsbeslut 29 januari

  • Den kommunala bostadsförsörjningen ska förbättras (CU6)
  • Nej till motioner om associationsrätt (CU11)
  • Större skyldigheter att lämna uppgifter till Utbetalningsmyndigheten (FiU19)
  • Nya regler underlättar informationshantering hos centrum mot våldsbejakande extremism (JuU20)
  • Betalningssäkring införs inom socialförsäkringen (SfU10)
  • Ny ordning för asylsökandes boende (SfU11)

Den kommunala bostadsförsörjningen ska förbättras (CU6)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag som ska skapa bättre förutsättningar för kommunernas arbete med bostadsförsörjning. 

Lagändringarna innebär bland annat vissa förtydliganden gällande kommunala bostadsförmedlingar. En sådan bostadsförmedling ska huvudsakligen förmedla lägenheter i turordning efter kötid för att ha rätt att ta ut köavgift. Genom lagändringen ska det bli tydligare att en kommunal bostadsförmedling har rätt att ta ut köavgift även om den reserverar lägenheter för vissa kategorier av sökande eller fördelar lägenheter enligt ett förturssystem. 

Lagändringarna innebär också att nuvarande kommunala riktlinjer för bostadsförsörjningen ersätts av en handlingsplan. I handlingsplanen ska kommunerna redogöra för behovet av nya bostäder och ta hänsyn till behovet av samordning med andra kommuner både i planeringen och vid bostadsbyggandet.

Riksdagen riktar även en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen om att se över hur användandet av reservationer och förtur vid kommunal bostadsförmedling kan begränsas. Tillkännagivandet kom med anledning av två förslag i följdmotioner.

Lagändringarna börjar gälla den 1 mars 2025.

Nej till motioner om associationsrätt (CU11)

Riksdagen sa nej till cirka 30 förslag om associationsrätt i motioner från den allmänna motionstiden 2024. Förslagen handlar exempelvis om bokföringslagen, krav på aktiekapital och tvångslikvidation. Riksdagen hänvisar bland annat till att arbete redan pågår i de frågor som förslagen gäller.

Större skyldigheter att lämna uppgifter till Utbetalningsmyndigheten (FiU19)

Utbetalningsmyndighetens uppdrag är att förebygga och förhindra felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet. Myndigheten startade sin verksamhet den 1 januari 2024. Riksdagen sa ja till regeringens förslag som handlar om att bestämmelserna som reglerar uppgiftsskyldigheten till Utbetalningsmyndigheten kompletteras. 

Beslutet innebär att myndigheten ska kunna göra dataanalyser, urval och granskningar på ett mer ändamålsenligt och effektivt sätt. Utbetalningsmyndigheten ska även få tillgång till det så kallade konto- och värdefackssystemet för att på så sätt kunna hämta in de uppgifter om fysiska eller juridiska personers förhållande till kreditinstitut som myndigheten har rätt att ta del av.

De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025

Nya regler underlättar informationshantering hos centrum mot våldsbejakande extremism (JuU20)

Nya regler om sekretess och behandling av personuppgifter ska införas vid det nationella centrumet mot våldsbejakande extremism (CVE), som är en del av Brottsförebyggande rådet (Brå). Riksdagen sa ja till regeringens förslag om detta. 

De nya reglerna föranleds av att CVE får ansvar för två nya uppgifter i mars 2025. Uppgifterna innebär att CVE

  • blir kontaktpunkt för myndigheter och andra som fördelar offentliga medel eller granskar offentligt finansierade verksamheter
  • ska ge stöd till aktörer som hanterar ärenden där det finns en oro för en skolattack.

De nya reglerna ger CVE möjlighet att hantera den ökade mängden information som de två nya uppgifterna kommer att medföra. Reglerna börja gälla den 1 mars 2025.

Betalningssäkring införs inom socialförsäkringen (SfU10)

Försäkringskassan ska kunna ansöka om betalningssäkring om det finns en påtaglig risk för att den betalningsskyldige drar sig undan och om det gäller ett betydande belopp. Syftet är att skapa bättre verktyg för att bekämpa den kriminella ekonomin. 

En betalningssäkring innebär att en myndighet kan ansöka om att egendom som tillhör den betalningsskyldige tas i anspråk. En snabb process minskar risken för att den betalningsskyldige hinner skaffa undan sin egendom. Därför ska Försäkringskassan, precis som Skatteverket redan gör, kunna ansöka om betalningssäkring via förvaltningsdomstol.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag. De nya reglerna börjar gälla från och med den 1 mars 2025.

Ny ordning för asylsökandes boende (SfU11)

Asylsökande ska som huvudregel endast ha rätt till ekonomiskt bistånd om de uteslutande bor på det asylboende som de har tilldelats. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

De nya reglerna innebär att Migrationsverket får möjlighet att undersöka utrymmen på asylboendena i syfte att kontrollera att asylsökanden bor på den tilldelade boendeplatsen. Syftet är att säkerställa att de asylsökande inte lever i utanförskap eller ekonomisk och social utsatthet, och är en förutsättning för att asylprocessen och återvändandearbetet ska fungera effektivt. 

Vidare ska en ansökan om uppehållstillstånd betraktas som återkallad för asylsökande som inte bor på ett asylboende och inte har underrättat Migrationsverket om sin bostadsadress. Dessutom införs en lagreglerad skyldighet för asylsökande att delta i samhällsintroduktion. 

De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida