Är något parti bättre än det andra
Börja med att beskriva problemet
Sjukhusstyrelsen överskrider sin budget med prognostiserade 1,2 miljarder kronor.
Hur kan det bli så? Svaret är inte att, vad moderatpolitikerna kallar vänsterstyret, inte gör någonting. Svaret är inte heller vad, de så kallade, vänsterpartierna säger, när högerpartier styr, att dessa inte gör någonting. Svaret tycks vara att ingenting görs vem som än styr. Om Regionens politiker tagit det ansvar de utsetts för att ta, skulle inte obalansen uppstått. Under flera års tid har vi kunnat notera hur för Sjukhusstyrelsen och Regionfullmäktige presenterats ekonomiska rapporter med avvikelser från budget utan att åtgärder vidtagits. Inte heller Regionfullmäktige vidtar åtgärder när styrelser visar obalans, ofta enorma avvikelser. Hur är det möjligt att en politiskt vald styrelse lägger till handlingarna rapport om 1,2 miljarder kronor i överskridande? Och hur är det möjligt att det högsta beslutande organet, Regionfullmäktige godtar en styrelses bristande ansvarstagande? Så har det sett ut under många år. Att då en sorts politisk majoritet skyller på en annan är onekligen i magstarkaste laget. Rapport om miljardöverskridande leder till en anteckning i ett protokoll. Problemet heter frånvaro av politisk styrning.
Ibland tillsätts någon grupp med uppgift att finna möjliga åtgärder, och detta trots att grupper i form av ansvariga nämnder redan finns. Och, visst uttalas, med fog, behov av att minska, till exempel, viss byråkrati. Hit hör emellertid inte ifrågasättande av antalet regionråd, som uppgår till fjorton. När såg vi senast något resultat av sådana gruppers insatser?
Det politiska organ, som tar sitt ansvar, fattar beslut om åtgärder, om rapport visar avvikelser. De verktyg politiken har är, främst, omfattningen av verksamheten, kvaliteten på verksamheten och de ekonomiska resurserna. Förändra kraven på kvaliet och kvantitet och ändra kostnadsbilden, alternativt föreslå fullmäktige ändring av budgeten. Den styrelse, som inte vidtar åtgärder bör inte få fortsatt förtoende.
De främsta politiska styrmedlen är budget, kvalitativa mål och kvantitativa mål. Styrningen handlar sålunda om att ägna sammanträdena åt att analysera inträffade avvikelser och fatta beslut som syftar till att eliminera avvikelserna Vad bör regionråd med partibeteckningen M, som hävdar att vänsterstyret inte gör något, i stället för skuldbeläggande av andra partier, ta upp till diskussion?
Den analys, som dagens verklighet kräver, nämligen frågan om hur Regionens politiker ska kunna åstadkomma en nödvändig styrning, skulle med största sannolikhet leda till slutsatser om koncentration på sina grundläggande uppgifter.
Fortsätter misslyckandet med styrningen återstår, och det brådskar, andra radikala åtgärder. Till sådana åtgärder hör att skapa insikt hos politikerna om den egna rollen. Det sker lämpligen genom införandet av krav på en politikerutbildning. Till andra nödvändiga åtgärder hör organisatoriska förändringar, såsom att överföra sjukvården till primärkommunerna. Den ofta framförda åsikten att staten bör ta över driften av specialistsjukvården framstår som problematisk mot bakgrund av att staten i dag mislyckas med sin styrande uppgift. Alternativet till statligt övertagande kan med fördel vara att kommuner går samman i ett antal kommunalförbund med uppgift att driva specialistsjukvården. Den lösningen torde leda till även att konsekvenserna av statens tillkortakommanden mildras.
Harald Nordlund
f.d. landsingspolitiker, kommunalråd och riksdagsledamot (FP)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida