onsdag 12 mars 2025

Riksda´n 12 mars

 

Riksdagsbeslut 12 mars

  • Nej till motioner om arbetsmarknadspolitik och arbetslöshetsförsäkringen (AU6)
  • Skrivelse om integritetsskydd vid signalspaning har behandlats (FöU3)
  • Utökade möjligheter till kamerabevakning i brottsbekämpning och annan offentlig verksamhet (JuU27)
  • Nej till motioner om idrott och friluftsliv (KrU3)
  • Nya regler om utvisnings- och avvisningsbeslut, återreseförbud och avskaffande av spårbyte (SfU17)

Nej till motioner om arbetsmarknadspolitik och arbetslöshetsförsäkringen (AU6)

Riksdagen sa nej till cirka 80 förslag om arbetsmarknadspolitik och arbetslöshetsförsäkringen i motioner från den allmänna motionstiden 2024.

Förslagen handlar bland annat om Arbetsförmedlingen, det arbetsmarknadspolitiska insatsutbudet, Samhall samt arbetslöshetsförsäkringen.

Riksdagen hänvisar bland annat till pågående arbete inom området.

Skrivelse om integritetsskydd vid signalspaning har behandlats (FöU3)

Riksdagen har behandlat en skrivelse från regeringen som handlar om integritetsskydd vid signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Denna skrivelse inkommer årligen.

Det är Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, Siun, som kontrollerar att försvarsunderrättelseverksamhet bedrivs i enlighet med de lagar och förordningar som finns för att skydda den enskildas personliga integritet. Siun bestämmer även över de signaler som teleoperatörer ska lämna till samverkanspunkter om elektronisk kommunikation.

Regeringen bedömer att Siuns granskning av den signalspaning som bedrivits under 2023 fungerat väl och att Siun har fått tillgång till den information som behövts för att fullgöra uppdraget.

Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. Riksdagen sa även nej till en motion från den allmänna motionstiden 2024 inom samma område.

Utökade möjligheter till kamerabevakning i brottsbekämpning och annan offentlig verksamhet (JuU27)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag som bland annat innebär utökade möjligheter till kamerabevakning. Förslaget innebär bland annat att kravet på tillstånd för kamerabevakning tas bort för alla aktörer inom offentlig verksamhet.

Dessutom får brottsbekämpande myndigheter möjlighet att bedriva kamerabevakning på fler platser än i dag. Dessa myndigheter får även bättre möjligheter att kamerabevaka i brådskande fall.

För att göra det möjligt för Polismyndigheten och Säkerhetspolisen att använda teknik med automatisk igenkänning av registreringsnummer (ANPR-teknik) i hela landet införs det också ett nytt undantag från kravet på att göra en intresseavvägning vid kamerabevakning.

De nya reglerna börjar gälla den 1 april 2025.

Nej till motioner om idrott och friluftsliv (KrU3)

Riksdagen sa nej till cirka 90 förslag om idrott och friluftsliv i motioner från den allmänna motionstiden 2024.

Förslagen handlar bland annat om anläggningsfrågor, elitidrott, parasport och nordiskt friluftslivssamarbete.

Riksdagen hänvisar bland annat till pågående arbete inom de områden som förslagen gäller.

Nya regler om utvisnings- och avvisningsbeslut, återreseförbud och avskaffande av spårbyte (SfU17)

Regeringen föreslår lagändringar bland annat i syfte att få fler att lämna Sverige efter ett beslut om avlägsnande, det vill säga avvisning eller utvisning till hemlandet. Riksdagen sa ja till förslaget.

Lagändringarna innebär bland annat följande:

  • Ett beslut om avlägsnande ska upphöra att gälla (preskriberas) fem år från det att utlänningen har följt beslutet och lämnat Sverige. Enligt dagens regler är motsvarande tid fyra år. Om beslutet är förenat med ett så kallat återreseförbud som löper vid denna tidpunkt ska beslutet upphöra att gälla först när tiden för återreseförbudet löper ut.
  • Återreseförbud ska bestämmas till högst fem år, i stället för ett år vilket gäller idag. Återreseförbud innebär ett förbud återvända till Sverige. Återreseförbudet kan bli längre bland annat om personen utgör ett allvarligt säkerhetshot.
  • Systemet med så kallat spårbyte avskaffas. Spårbyte innebär att en person som fått avslag på sin asylansökan har möjlighet att i stället söka uppehålls- och arbetstillstånd utan att lämna Sverige.

Lagändringarna börjar gälla 1 april 2025.

Riksdagen beslutade också att säga nej till förslag i motioner inom området, varav två lämnats under den allmänna motionstiden 2024.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida