torsdag 8 januari 2009

Sverige i EU

Tar just nu del av ett förslag till ett politiskt program inför EU - valet, ett program, som helt missat de grundläggande uppgifterna för unionen. Ett program, som anger kärnkraft som enda alternativet till kol, olja och naturgas. Ingenting om nödvändigheten av att satsa på hållbara energislag. Ingenting om att förutsättningen för kärnkraft är att stränga miljö- och säkerhetskrav uppfylls.
Gemensamma insatser för att möta organiserad brottslighet och skapandet av ett europeiskt FBI. Inget om alternativa åtgärder för att minska våld och annan brottslighet. Vålds- och brottslighetsproblemen är enbart polisiära frågor. En fortsatt utvidgning och en gemensam utrikespolitik som bidrar till att stärka demokrati och mänskliga rättigheter i vår omvärld. Man vill fokusera på en gemensam utrikespolitik. Ska vi ha en så´n?
Insatser för att minska våldet och insatser för att sprida en icke-våldskultur måste väl ses som en av unionens huvuduppgifter. Inte ett ord om detta. Verka för omfördelning av resurser från vapenforskning till fredsforskning. Var finns den ambitionen? Var finns betoningen av vad som är unionens huvuduppgifter, fred, demokrati och miljö.
Var finns ambitionerna på naturområdet?
Det blir inte enkelt att bilda opinion inför årets ueropaparlamentsval.

Inga kommentarer: