onsdag 20 januari 2010

Partiledardebatt

Sitter och lyssnar på partiledardebatt i riksda´n. Faktiskt ganska bra. Men jag saknar tydliga ideologiska beskrivningar. Var går de ideologiska skiljelinjerna? Jo, i frågor om hållbara energilösningar kan dom skönjas. I försvarspolitiken märks dom.
Men vart tog solidaritetsbegreppet vägen? Solidaritet här och nu, med sjuka, med andra utsatta mitt ibland oss. Varför så lite om internationell solidaritet och om solidaritet med kommande generationer. När natur- och milöfrågor berörs handlar det nästan alltid om procentsatser och frågor, som bättre avgörs av andra än politiker. Men varför aldrig debatt om vårt ansvar för och i naturen och om varför det inte är hållbart att bygga ett långsiktigt energisystem på icke - förnybara bränslen? Och varför vill inte de svenska partiledarna engagera sig mer än man gör för att skapa en icke-våldskultur?
Partiledardebatten förstärker känslan av att politiken handlar, i första hand, om att tala så att man får sitta på taburetterna efter nästa val. Men vilket Sverige vill man ha, vilken värld drömmer man om? Fortsätter att lyssna.

Proceduren med att utse de personer, som ska representera partierna i olika beslutsförsamlingar är en långdragen process. Provval, nomineringskommitté och nomineringsmöte är vanligtvis de huvudsakliga momenten. För FP närmar sig slutet på processen. Södra och norra landstingsvalkretsarna ska nominera; klar är den mellersta. Så småningom ska beslutas vilket av de tre förstanamnen, som ska bli gruppledarnamn och vilket som eventuellt ska bli landstingsrådsnamn.
Jag samtalar ofta med personer, som undrar över och har begränsad kunskap om hur politiker blir politiker. Då får man ta en stund på sig. Svaret måste bli ganska långt. Sådant här regleras i stadgar. Det ser lite olika ut i olika partier. I mitt parti gäller att vid val till riksda´n och kommunfullmäktige är det ombud för medlemmarna, som beslutar. Vid val till landstingsfullmäktige är det medlemsmöte, som beslutar. Även där kan man ha ombud, men då måste särskilt beslut ha fattats om det av möte med ombud för medlemmarna. I vårt län har inte fattats beslut om vilken metod, som ska tillämpas

Inga kommentarer: