fredag 17 november 2017

Skäms mr Trump

Skäms, mr Trump
Glötesvålens vindpark. Foto: Jann Lipka

Senaste nytt om förnybart – vecka 46


15 000 forskare har skrivit under ett massivt upprop med en varning till mänskligheten om det katastrofala klimatläget. Världens ledare träffas just nu på klimatmötet i Bonn för att diskutera och besluta om uppföljningen av Parisavtalet och Donald Trump fortsätter att vara motsträvig. Om USA drar sig ur avtalet är de det enda landet som står utanför, nu när även Syrien i tisdags skrev under som sista landet ut. Enligt Charlotte Unger Larsson och Mattias Goldmann har Sverige potentialen att bygga ut den förnybara elen med digitaliseringens hjälp, utan att göra avkall på försörjningstrygghet. Men de saknar moderna regler och incitament som möjliggör en kostnadseffektiv omställning. The Guardian skriver om megatrender och nya innovationer som kan hindra den globala uppvärmningen och en spännande innovation att följa är om Sveriges stålindustri kommer att lyckas att gå över till vätgas. Enligt en ny rapport blir vindkraften den största energikällan i EU 2030, och Skottland kommer drivas på 100 procent förnybart redan 2020.

Svenska nyheter


»Enorm potential för förnybar energi«

Debatt: »Om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader behövs omfattande investeringar i förnybar elproduktion. Det finns gott om plats i elsystemet för mer sol- och vindkraft«, skriver Charlotte Unger Larson, Svensk Vindenergi, och Mattias Goldmann, Fores.
Läs artikeln från Ny Teknik

 

»Kommunalt veto stoppar vindkraft«

Debatt: »Kommunernas oinskränkta rätt att stoppa vindkraft används ofta mot projekt som tidigare har välkomnats och där tiotals miljoner kan ha investerats i förberedelser. Därför välkomnar vi Energimyndighetens och Naturvårdsverkets förslag att ta bort det kritiserade kommunvetot«, skriver företrädare för skogsindustrin.
Läs artikeln från DI

»Det behövs 6 500 vindkraftverk«

Debatt: »Från dagens drygt 17 TWh kan vindkraften växa till mellan 65 och 75 TWh år 2040. För det behövs sammanlagt cirka 6 500 vindkraftverk, ungefär lika många som redan i dag finns i Danmark, ett land med 10 procent av Sveriges yta«, skriver Charlotte Unger, Svensk Vindenergi i en replik.
Läs artikeln från Folkbladet
Läs även Is i magen krävs mot vinden från Folkbladet

»Solpaneler gör framtiden ljus«

»Investeringarna i förnybar energi, som sol och vind, ökar dramatiskt. Samtidigt sjunker priset på solpaneler och vindturbiner markant, vilket innebär att välståndet kan öka samtidigt som klimatet tar mindre stryk«, skriver Sofia Nerbrand i en ledare.
Läs artikeln från Norran

 

Stort intresse för att låna ut hustak till solceller

Många vill ha solceller på sina tak, men slippa göra jobbet. Flera svenska företag lånar hustak för att producera solel.
Läs artikeln från Ny Teknik

Svensk stålindustri vill bli koldioxidfri med vätgas

Om Sveriges tre masugnar gick på vätgas i stället för kol skulle landets koldioxidutsläpp minska med nästan tio procent. Nu hoppas industrin att det ska bli så.
Läs artikeln från Sveriges Natur

OX2 säljer vindpark i Västernorrland

Schweiziska Fontavis har tecknat ett förvärvsavtal med OX2 om sex vindkraftverk på Stigshöjden med en total effekt om 21,6 MW. OX2 kommer att förvalta vindparken när den är färdigbyggd hösten 2019.
Läs artikeln från Vindkraftsnytt


Utländska nyheter


15 000 forskare ger katastrofvarning om världens öde i nytt »brev till mänskligheten«

En ny, skarp »varning till mänskligheten« om klimatfarorna har skrivits under av 15 000 forskare från hela världen. Meddelandet uppdaterar en originalvarning som skickades från Union of Concerned Scientists, som stöddes av 1 700 signaturer för 25 år sedan. Men experterna säger att hotbilden idag är långt mycket värre än 1992, och att nästan alla problem som identifierats sedan helt enkelt har förvärrats.
Läs artikeln och se filmen från The Independent


COP 23: USA motsätter sig att rika länder tar större ansvar

Medan många länder snäpper upp sina åtaganden i Parisavtalet, så blir USA mer och mer isolerat i frågan. Även de sista länderna Syrien och Nicaragua har nu skrivit under klimatavtalet, vilket innebär att om USA med Trumps vilja drar sig ur kommer de vara det enda landet som står utanför.
Läs artikeln från DN

Rapport: Vindkraft blir den ledande energikällan i EU strax efter 2030

Fyra förändringar i det globala energisystemet sätter scenen för rapporten World Energy Outlook 2017 från IEA (International Energy Agency): Snabb distribution och fallande kostnader för förnybar energiteknik, elektrifieringen, övergången till en mer serviceorienterad ekonomi samt en renare energimix i Kina och uthålligheten för skiffergas och olja i USA.
Läs artikeln och beställ rapporten från IEA

Skottland kommer ha 100 procent förnybar el år 2020

Om två år kommer all Skottlands el vara förnybar. På 15 år har landet gått från 10 till 60 procent förnybar el och satsar nu på att ha 100 procent grön el till 2020.
Läs artikeln från Supermiljöbloggen

Sju megatrender som kan hindra global uppvärmning

Fram till nyligen verkade kampen för att avvärja katastrofala klimatförändringar hopplös. Men tack vare innovationer som sträcker sig från billig förnybar energi till labbodlat kött och eldrivna flygplan, finns det hopp.
Läs artikeln från The Guardian

 

EU försvårar för biodrivmedel: »Hål i huvudet«

Om ett EU-parlamentsförslag om nya regler för biodrivmedel får gehör, så kan det försvåra för biodiesel från tallolja. »Det är oerhört allvarligt. Alternativet är ju olja. Det är hål i huvudet från miljöutskottet i Bryssel«, säger Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.
Läs artikeln och lyssna på inslaget från Sveriges Radio

Audi investerar i vattenkraftsbaserad förnybar diesel

Audi fortsätter investera i förnybara bränslen. Tillsammans med partnerföretagen Ineratec GmbH och Energiedienst AG planeras en ny pilotanläggning i Schweiz för tillverkning av förnybar diesel

Inga kommentarer: