torsdag 11 oktober 2018

Stockholm och Ackis politiska misslyckanden?

Är Stockholm på väg att bli en riktigt otrevlig stad? Läs den här artikeln
https://www.dn.se/kultur-noje/julia-svensson-stockholm-riskerar-att-bli-en-alltmer-otrevlig-stad/


  1. Mina funderingar är desamma kring denna fråga som kring frågan om frånvaron av styrning av Akademiska sjukhuset i Uppsala.
  2. I dag läser jag, i en artikel i vilken den nye sjukhusdirektören presenteras och intervjuas, bland annat följande: 
  3. "Ett av Eric Wahlbergs allra första beslut var ett åtgärdspaket för att komma till rätta med det skenande underskottet. Det innebär striktare prioriteringar som kan ge längre väntetider för patienter som inte behöver akut eller absolut nödvändig vård, en ännu restriktivare hållning i frågan om hyrpersonal samt en stängning av utskrivningsavdelningen.
  4. Redan i våras föreslogs att stänga utskrivningsavdelningen. I stället ska sjukhuset öppna fler vårdplatser på andra avdelningar. Utskrivningsavdelningen har tagit hand om patienter som inte längre behöver sjukhusets specialistvård, men inte är tillräckligt friska för att direkt komma hem till sitt ordinarie boende. Ofta handlar det om äldre, multisjuka patienter. Men avdelningen har nästan enbart bemannats med hyrsköterskor, vilket har gjort det till en relativt dyr lösning.
  5. Totalt innebär det att utskrivningsavdelningens 13 platser ersätts med 14 vårdplatser inom geriatrik och ortopedi. Men det viktigaste skälet är att vården blir bättre, enligt Eric Wahlberg.
  6. – Jag tycker man ska börja med att fundera över hur många beslut påverkar vårdkvaliteten och de medicinska resultaten."
  7. -----
  8. "Ytterligare en åtgärd är att minimera behovet av att köpa vård från andra sjukhus. I praktiken innebär det att se över väntelistor och att patienter får vänta med behandling som inte är akut eller absolut nödvändig. I förlängningen handlar det om en större diskussion om vad sjukhuset egentligen har till uppgift, vad ansvaret är både inom länet och i de riksuppdrag som finns."
Det handlar om styrning. Ovan nämnda beslut handlar om politiska frågor och sålunda besluten fattas av politiskt organ. Region Uppsala styrs inte av politiker. Man har minst fjorton regionråd. Fjorton regionråd med uppgift att inte styra.

En ev. bekymmersam utveckling av Stockholm måste väl ses som ett politiskt misslyckande, ty det kan väl inte vara meningen att få den utveckling som enligt artikelskribenten anses pågå.

Inga kommentarer: