tisdag 28 maj 2019

Ansvaret är de många liberalernas

Ansvaret för Liberalernas förda politik åvilar i hög grad partiledning och partistyrelse. Dock bör många fler i partiet ta sig en funderare över hur hur man agerat. Landsmötesombud har på landsmöten rest sig i sina bänkar, applåderat och jublat när partiledaren talat om partiets politik. Den politiken har inte förändrats märkbart över tid. Vägen bort från en profilerad socialliberalism har beträtts av ett stort antal liberaler.
Januariöverenskommelsen är väl ett bevis på motsatsen? Nja, knappast. När de många liberalerna lyckats med att etablera partiet tydligt på högerkanten kommer en överenskommelse med S, MP och C i 73 frågor och skapar förvirring. I sak är överenskommelsen motiverad men när den sker mot bakgrund av bilden av ett högerparti. 
Är förklaringen då till Liberalernas katastrof januariöverenskommelsen eller är den partiledningens sätt att föra ut den politik, som partiet genom många ombud i landet lagt fast? Varken eller. Huvudförklaringen ligger i att de många liberalerna sett andelen stöd i opinionen och bristen på intern kritik och ifrågasättande som det viktigaste.

Inga kommentarer: