torsdag 18 juli 2024

Sverige måste sätta fart på OSSE!

Skrev jag 2020 

Vid årsskiftet övertar Sverige ordförandeposten i OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa). I slutet på 1900-talet spelade OSSE och dess föregångare ESK (Europeiska Säkerhetskonferensen) en avgörande roll i den fredsprocess som avslutade det kalla kriget.


OSSE:s uppgift är att verka för stabilitet, fred och demokrati i Europa. Bland annat skall organisationen främja yttrande- och pressfrihet, nedrustning och förtroendeskapande åtgärder istället för konfrontation. Idag med ökad spänning mellan väst och öst och uppflammande konflikter i Europa, inklusive Södra Kaukasus, har därför OSSE återigen en central roll att spela. Organisationen behövs för avspänning och konfliktlösning eftersom samarbete mellan länder behövs när mänsklighetens överlevnad är under hot från förnyad kärnvapenupprustning, klimatkris, artutrotning och skapande av yttre och inre fiendebilder.


Händelserna i och kring Turkiet, Ukraina, Belarus och Ryssland samt USAs påtryckningar för att stoppa Nordstream2 ökar spänningen. Ekonomiska sanktioner förbättrar inte heller förutsättningarna för en konstruktiv dialog. Nedrustningsavtal som begränsat stormakternas kärnvapen har sagts upp. Många länder, däribland Sverige, vågar inte stödja en FN-resolution om kärnvapenförbud.


Multilateralt arbete för avspänning, fredligt samarbete och respekt för demokratiska och mänskliga rättigheter är en nödvändighet inte minst I vårt eget närområde. Där ser vi en oroväckande spiral av ömsesidiga provokationer mellan Nato och Ryssland och över Östersjön pågår militära maktdemonstrationer som ökar spänningen på ett oroande sätt.


OSSE har spelat en konstruktiv roll i, bland annat. konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien. Men i den konfrontationsspiral som nu präglar öst-västrelationerna bl. a. i Östersjöområdet är det tyst från OSSE! Vår uppmaning till Sveriges regering är att använda ordförandeskapet till att inleda en satsning på avspänning med hjälp av OSSE. Organisationen är en unik mötesplats för Ryssland, andra europeiska stater, USA och Canada. En ambition borde vara att få till ett förtroendeskapande avtal mellan NATO och Ryssland som begränsar militär aktivitet i Östersjön och ger OSSE en medlande roll i olika konflikter som i Belarus, i Ukraina, liksom mellan Grekland och Turkiet och, fortsatt, mellan Azerbajdzjan och Armenien. Målet måste vara att återstarta en process för avspänning, fredligt samarbete, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa.


Hur ser den svenska regeringens handlingsplan ut för att åstadkomma detta?


Ingalill Bjartén, v. ordf. Sveriges Fredsråd

Tord Björk, rådsmedlem, World Social Forum. Medgrundare. Nätverket Folk och Fred

Lars Drake, miljöekonom, aktiv i Nätverket Folk och Fred

Staffan Ekbom, Aktiv i Nej till NATO

Pär Granstedt , utrikespolitisk analytiker, författare och tidigare riksdagsledamot

Birgitta Hambraeus, samhällsdebattör, tidigare riksdagsledamot

Rebecka le Moine, riksdagsledamot

Harald Nordlund, tidigare riksdagsledamot och kommunalråd

Karin Rosenqvist, ordf. Folket i Bild/Kulturfront

Birger Schlaug, författare f.d. språkrör

Gudrun Schyman, ordförande i freds- och klimatnätverket Fria Pensionärer

Parul Sharma, människorättsjurist, tidigare ordf. för regeringen 2030-delegation

Valentin Sevéus, ordf., Sveriges Fredsråd

Karin Utas Carlsson, Kvinnor för Fred






0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida