måndag 12 januari 2009

VAR GÅR GRÄNSEN



mellan att driva egen politisk linje och att visa splittring? I dag anses de tre oppositionspartierna vara splittrade och de fyra regeringspartierna vara eniga. När nu tyngdpunkten inom den så kallade alliansen förskjuts alltmer, moderaterna ökar, övriga tre minskar, höjs allt fler röster för att de tre måste profilera sig. Det här är en utveckling, som vem som helst kunde förutse. Kommande skriverier om även borgerlig splittring kan naturligtvis förhindras genom att de tre fortsätter att anpassa sig och ta ytterligare steg mot en sammanslagning av alliansen till ett parti.

Ärligheten mot väljarna kräver att man tydligt redovisar vilken väg man väljer. Antingen går varje parti fram var för sig och regeringskonstellation avgörs efter valet
eller grupp av partier redovisar vilka frågor man är eniga om och i övrigt profilerar sig
eller man bildar ett parti mellen de partier, som säger sig vara helt överens.

De partier, som ser sin viktigaste uppgift vara att få så stort genomslag som möjligt för den egna politiken borde välja den förstnämnda vägen. De partier, som ser det viktigaste vara att en grupp politiker ska få bli ministrar väljer lämpligen någon av övriga två vägar.

Inga kommentarer: