måndag 9 februari 2009

Tennislönerna

Läser i min tidning om att nu är lönerna jämställda med avseende på kön - inom tennisen. I en viss turnering fick den kvinnliga segraren liksom den manlige två miljoner dollar. Lika lön för lika arbete, men den manliga finalen varade fem timmar medan den kvinnliga var över på mindre än en timme. Är det lika arbete funderar skribenten.
Kolumnisten har alltså funderingar kring huruvida det borde finnas en skillnad. Kanske en miljon till för den manlige? undrar jag. Och har han inte några funderingar om nivån? Nej. Är det rimligt att någon kan tjäna 14 miljoner kronor på en tennismatch? Det skulle inte förvåna mig om nästa spalt handlar om att det är orimligt att vår statsminister tjänar en och en halv miljon kronor - på ett år. Varför är det OK med astronomiska belopp i vissa sammanhang och skandal med bråkdelen av dessa?

Språkpolisen har åter slagit till mot en journalist för upprepad föseelse. "Det är nätt och jämt....". Det blir nog villkorligt. Se till att nästa gång skriva "nätt och jämnt".

Inga kommentarer: