onsdag 3 juni 2009

Miljonärer utan att göra nå´t

Lyssnade på en intervju med en piratpartietrepresentant. Jag konstaterar att vi, det vill säga inte jag men ganska många andra, är på väg att skicka ett par personer som representerar Piratpartiet till EU - parlamentet. I de flesta frågor ska man låta bli att ha en egen mening. Jag antar att den fråga partiet bryr sig om kommer upp ett fåtal gånger under mandatperioden. Dessa två ska alltså uppbära en lön på en bit över en miljon kronor per år för att bara sitta med, ja man kan ju befinna sig någon annanstans. Hur kan vi acceptera något sådant?

2 kommentarer:

Mab sa...

Hej Harald

Givetvis kommer vi i Piratpartiet inte sitta stilla nere i Bryssel. Vi kommer aktivt arbeta innom vår partigrupp för att skapa opinion kring våra frågor och se till att en respekt för de grundläggande demokratiska rättigheterna genomsyrar alla beslut som fattas. Att vi inte har åsikter i alla sakfrågor blir då snarast en styrka då det ger oss förhandlingsutrymme inom vår partigrupp för att stödja gruppens linje mot att de garanterar att inte urholka friheten på nätet, eller de grundläggande demokratiska rättigheter som vi ser urholkas genom det ena direktivet efter det andra.

När det gäller vår syn på kunskapssamhället är det troligtvis så att frågor som berör upphovsrätten kommer vara ett dagligt återkommande fenomen. Men om man aktivt ska arbeta mot hemliga handelsavtal som ACTA, ökad överstatlighet genom Lissabonfördraget, direktiv som klampar in på det straffrättsliga området som IPRED2 och en rad andra EU-frågor som kommit upp de senaste åren som beskär vår frihet (på och utanför nätet) och våra medborgliga rättigheter så skulle jag vilja påstå att det är mer än ett heltidsjobb.

I stort sett alla politiker, oavsett partitillhörighet, röstar med sin partigrupp i de flesta frågor just eftersom det är så otroligt många frågor som hanteras parallelt inom EU att ingen enskild parlamentariker har en chans att sätta sig in och ta ställning till dem alla. Piratpartiet är här inget undantag utan kommer precis som andra partier behöva förlita sig på sina kolleger i de frågorna som ligger utanför vårt fokus just för att kunna bevaka våra frågor extra noggrannt.

Jag har under valkampanjen varit i kontakt med ett antal nu sittande parlamentariker från olika partier, och de har alla varit överens om att vår agenda definitivt är bred nog för att hålla en handfull parlamentariker sysselsatta på mer än övertid.

Med vänliga hälsningar

Mattias Bjärnemalm
EU-kandidat, Piratpartiet

Harald sa...

Hej Mattias,
och tack för synpunkter.
Vi har emellertid olika syn på vad politik handlar om. För mig handlar den om att ta ställning till en helhet.I de förhandlingar där Du anser att Ni kan påverka måste Ni ju ha uppfattningar. Att inte redovisa dessa för väljarna är inte ärligt. Alternativet är att som Ni säger i debatten, inte ha någon Uppfattning. Alltså, antingen mörka inför väljarna eller sitta passiva i de flesta av frågorna.
De grupper Ni torde komma att ha att välja mellan är den gröna och den liberala. I den första tillför Ni inget nytt eftersom MP har samma politik som Ni i Er enda fråga. I den andra sitter Ni passiva under fem år frånsett kanske vid ett tillfälle per år.
Ha det bra hälsar Harald