söndag 31 maj 2009

Regeringens rovdjursskräck

Den svenska vargstammen får inte bli större än den är i dag. Det får inte bli fler än 210 vargar i Sverige. Det är en del av regeringens rovdjurspolitik. Och jag som lärt mig, men det är av så ointressanta individer som forskare och naturvårdare, att för att få en hållbar stam behöver vi ha målet åtminstone 400 vargar. Jo, jag vet att det inte handlar om enbart antal.
Men visst är det bra att en regeringen lever upp till vallöften. Man lovade ju jägarnas organisationer att gå dem till mötes i fråga om våra rovdjur. Att naturvårdsaspekterna kommit bort kan ju inte hjälpas.
Rovdjursfrågan är mer infekterad än de flesta andra natur- och miljöfrågor, vilket medfört att den föder mer av politisk populism. Skyddet av våra rovdjur handlar om människans ansvar att förvalta. Ett beslut om att avliva ett rovdjur måste föregås av, inte bara studium av stammens storlek, utan också av dess genetiska status. Vargen är idag en symbol för den biologiska mångfalden i Sverige. Det finns inga bärande skäl för att acceptera en minskning av vargstammen. Istället borde målet om en långsiktigt hållbar stam snarast nås. Konflikten mellan jägare och varg kan tjäna som illustration till många av de konflikter som finns mellan värnandet om en rik biosfär och olika särintressen.

Folkpartister var med och startade Svenska naturskyddsföreningen. Vi bör fortsätta att stödja organisationens viktiga kamp för en bättre miljö. Bli medlem

Inga kommentarer: