fredag 16 oktober 2009

Besök i Estland

Tillbaka i bloggosfären efter några dagar i Estland. Innan jag åkte läste jag artikel av fyra kvinnor. Artikeln inger hopp. ”Även freden måste vinnas” är rubriken på artikeln i vilken man på ett bra sätt argumenterar för andra lösningar av konflikter än med vapen. Dock skulle jag önskat att man i artikeln var ännu tydligare i fråga om fördömandet av våld. Formuleringen ”Ett krig kan mycket väl vinnas med vapen i hand, men för fred krävs mer än vapen” ger intrycket att man accepterat vapnen om dom kombineras med andra metoder. Våld föder nytt våld är ett konstaterande, som hittills ingen lyckats avfärda, även om svenska toppolitiker gjort försök.

Tillbaka till Estland. Besök vid Estniska parlamentet. 101 ledamöter och elva utskott med en partistruktur, som inte kan direkt relateras till vår. Estland har 1,3 miljoner invånare.
Vid träff med miljödepartementet framkom, bland annat att landets yta täcks med jordbruksmark till 10%, skog 48%, våtmarker 22% och sjöar 5%.

Besök vid stadshuset i Haapsalu. Staden har 11000 invånare. När ryssarna drog sig ur minskades befolkningen från 30000. Vi talade en hel del om översvämningsrisker, men någon oro finns inte. Man anser sig behärska sådana situationer och man kalkylerar med översvämning vart 30:e år. Staden satsar på turism. Finns planer på att bygga en vintersportanläggning.

Intressanta samtal om nature conservation. Matsalu är ett stort naturreservat. Det är ett paradis för, i första hand fåglar men även för andra arter, inklusive människan. Cirka 16% av landets yta är skyddad. Medvetenheten om vikten av att skydda värdefull natur föreföll stor. Jag fick rent av känslan av att vi i Sverige i en jämförelse har en hel del ogjort.





Inga kommentarer: