För att kunna fastställa vilka fiskarter, hur många de är och hur stora installeras på tisdag en ny fiskräknare i Fyrisån. Den ska även bidra till forskning kring Upplands landskapsfisk aspens beteende. Den nya fiskräknaren kommer att mäta även mindre fiskar och dessutom filma fiskarna för att artbestämma dem.
Klockan åtta den femte april ska den nya fiskräknaren sättas på plats vid Kvarnfallet. Den gamla räknaren, som upphörde att fungera förra året, registrerade enbart fiskar över 15-20 cm storlek och visade bara en svart siluett av fiskarna.
–Vår nya fiskräknare kan filma fiskarna och vi ska följa dem på en skärm för att kunna artbestämma dem, berättar Per-Rickard Rönnberg, projektledare.
Utöver att man på en webbsida kan se fiskarna, ska det på plats finnas en skärm där man kan se när en fisk passerar.
Ett viktigt syfte med fiskräknaren är att underlätta forskningen på asparnas beteende. Kommer de tillbaka år efter år för att leka vid Kvarnfallet, eller dyker de upp i andra åar? Den förra räknaren användes för att få en uppfattning om asparna använde fisktrappan inför kommande investeringar, till exempel när fisktrappan i Ulva byggdes, och för att visa andra kommuner och aktörer att denna typ av fiskväg fungerar.
Dessutom underlättar den nya fiskräknaren målet att kunna berätta för Uppsalaborna och alla som besöker Uppsala, om all fisk som nu vandrar upp i Fyrisån.
–Särskilt roligt är att vi vet att vår landskapsfisk, aspen, ökar i antal. Med hjälp av fiskräknaren kan vi förstärka bilden av Fyrisån som en fantastisk tillgång för Uppsala, och motivera fler att inte skräpa ner ån, säger Maria Gardfjell (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, som är på plats när fiskräknaren installeras.
Fiskarna brukar börja sin vandring när det är mellan 6-8 grader varmt i vattnet och då behöver fiskräknaren vara på plats, men redan idag (4 april) registrerades en märkt aspen när den passerade asptrappan. Under hösten tas fiskräknaren upp för att inte frysa sönder vintertid när isen lägger sig.
Projektet är ett samarbete mellan kommunen, Upplandsstiftelsen. Fyrisåns vattenförbund, Länsstyrelsen i Uppsala Län och ett företag som levererar en prototyp, som vi hjälper dem att utvärdera funktionen på.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida