tisdag 15 november 2016

Niorna lär marknadsekonomi
 • Gymnasiemässa

  Nu får niondeklassarna en lektion i marknadsekonomi. Och i att välja. Talade härom da´n med en niondeklassare. Han sa att kompisar talar om att man ska gå för det finns en hel del godis att stoppa på sig. Nej inget om nyfikenheten på vilka gymnasier som erbjuder flest tekniska hjälpmedel. Hoppas man hittar grunder att välja utifrån. Kanske finns något företag, som beskriver utbildningsinnehåll. Kanske en skola, som kommunen beslutat ska finnas för att man bedömt behov av den kan locka, även om en företagsdriven dyker upp i samma område. Nja, det kanske inte går. Kommunen kan bli tvungen ompröva sitt beslut. Om kommunen fått besluta om den fria skolan kunde man kanske undvikit problemet. 

  Uppsala kommun

  Årets gymnasiemässa för niondeklassare

  Uppsala kommun - 2016-11-11 13:40 CET
  Tisdag 15 november är det dags för årets gymnasiemässa på Fyrishov. Mässan är till för elever som ska välja gymnasium nästa år. Uppsalas gymnasieskolor presenterar sitt utbud tillsammans med gymnasieskolor från hela länet.
  Gymnasiemässan ger ungdomar och deras vårdnadshavare möjlighet att få en bred information om utbildningsutbudet inför valet till gymnasiet.
  Varje år lockar gymnasiemässan omkring 5 000 besökare, främst elever som ska fatta ett viktigt beslut inför framtiden. På mässan kan de få svar på sina frågor direkt och gå från att känna sig osäkra till att bli trygga med sitt val.
  – Gymnasiemässan visar den mångfald av gymnasieutbildningar som finns i Uppsala län. Eleverna kan genom samtal få upptäcka att det finns ett program som passar just dem, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.
  Eleverna kan besöka 28 montrar med gymnasieskolor från Uppsala, Knivsta, Tierp och Östhammar. Både de kommunala skolorna och friskolorna är representerade. Elevrådet och Skolverket finns också på plats.
  – Gymnasiemässan är för många elever i årskurs 9 det första steget in i valprocessen inför att välja ett gymnasieprogram. Samtal med en studie-och yrkesvägledare, att göra besök på gymnasieskolornas öppet-hus och prova-på dag är några aktiviteter som kan ge eleverna förutsättningar och verktyg för att kunna göra ett väl underbyggt val, säger Helene Sjöberg Jonsson, samordnare för studie- och yrkesvägledning på Uppsala kommun.
  Datum: 15 november
  Tid: 9.00–19.00
  Plats: Fyrishov, hallarna C och D
   
Skicka en kommentar