söndag 9 april 2017

DAGENS REFLEKTION 9 april: När det goda blir synligt

                                                                                        

Vi har upplevt det tidigare i                                                                                 
                                                                                        

                                                                                                                                                  samband med nationella trauman  kommer det fram.                         Vi kramades, grät tillsammans, visade solidaritet och partierna la stridsyxorna åt sidan och alla förklarade att våldet ska inte få segra. Vi gjorde det i samband med att Palme mördades, när Anna Lind mördades, Tsunamin 2004, Bombdåden i Stockholm 2010 och nu i samband med attacken, troligen terrorattack, på Drottninggatan i Stockholm.
Visst är våra reaktioner bevis på att det finns godhet hos de flesta. Men, vad är det som händer mellan dessa händelser, som skadar så mycket, men plockar fram våra positiva sidor? Varför låter vi efter en tid andra krafter ta över.
De politiska partierna kommer, inom en inte alltför avlägsen framtid, att inte bara markera åsiktsskillnader, vilket dom ska göra, utan också konstruera motsättningar och använda sig av nedvärderande omdömen. Man kommer snart att upprepa krav på mera vapen, ty man anser ju att våld ska med våld bemötas. Det är bara nu i den nationella sorgens stunder, som det uttalas att vi ska visa att det finns ett alternativ till våldsanvändning och skräckspridning, nämligen godheten.

Egoismens och karriärismens krafter kommer åter ta överhand. Jag funderar en hel del över detta. Vi har så mycket godhet, men varför låter vi andra krafter råda?

Politiker har agerat dessa dagar på ett förtroendeingivande sätt. Ligger ett ansvar här för att vi inte förmår behålla vårt solidariska förhållningssätt? Jo, i hög grad, påstår jag. Vem har hört en partiledare i en politisk debatt tala om satsning på folkbildning i Livskunskap? Vem har hört en partiledare tala om att, när det gäller relationer mellan nationer, hat, hot och provokation leder till endast ökad spänning och mer av våldstänkande.

Det är positivt att politiker uppträder som man nu gör. Dock, det är efter detta som dom sätts på prov. Vem blir först med att tala om ickevåld som det bästa försvaret och att godhet ska gälla som motkraft till ondska i även relationen mellan nationer

Skicka en kommentar