fredag 20 oktober 2017

Från riksda´n 18 0ktober

logotyp: Sveriges riksdag
18 oktober 2017

Beslut i korthet

Riksdagsbeslut 18 oktober

Myndigheternas arbete har granskats av riksrevisorerna (FiU9)
Fiskelagen ändras och förtydligas (MJU3)
Svenska lagar anpassas till EU-regler inom området medicinteknik (SoU3)
Statens styrning av vården har granskats (SoU4)
Kommunerna ska kontrollera tankstationer för väte (TU2)

Myndigheternas arbete har granskats av riksrevisorerna (FiU9) 

Det finns brister och otydligheter i hur myndighetsverksamhet som finansieras av avgifter ska styras. Det är en av slutsatserna som framkommer av riksrevisorernas årliga rapport som riksdagen har behandlat.
Riksrevisorernas årliga rapport bygger på granskningar de gjort under det senaste året, de kan delas in i två kategorier:
Årlig revision med fokus på om myndigheternas årsredovisningar ger en rättvis bild av verksamheten.
Effektivitetsrevision om hur effektiv myndigheten är.
Riksdagen tycker att rapporten har en betydelsefull funktion eftersom den ger riksdagen möjlighet att diskutera de viktigaste frågorna från året som gått.
Riksdagen lade redogörelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

Fiskelagen ändras och förtydligas (MJU3) 

Det genomförs ändringar i fiskelagen. Det innebär bland annat att regeringen får rätt att besluta om regler för fiskeriprodukter, det vill säga färska eller frusna produkter av i huvudsak fisk, skaldjur och blötdjur. Reglerna gäller bland annat vägning och spårbarhet av fångsten.
Det blir dessutom brottsligt att bryta mot de nya reglerna för vägning och de som gör det riskerar straff i form av böter.
Riksdagen sade ja till regeringens förslag och lagändringen börjar gälla den 1 januari 2018.

Svenska lagar anpassas till EU-regler inom området medicinteknik (SoU3) 

Efter förslag från regeringen har riksdagen beslutat om lagändringar för att göra vissa anpassningar av svensk rätt till EU-regler på området medicinteknik. Beslutet gäller bland annat vilken myndighet som ska utse och utöva tillsyn över de svenska organ som bedömer om medicintekniska produkter och aktuella kvalitetssystem överensstämmer med gällande EU-regler. Den ansvariga myndigheten ska fullgöra de uppgifter som följer av EU-förordningarna om medicintekniska produkter respektive medicin­tekniska produkter för in vitro-diagnostik.
Ändringarna börjar gälla den 26 november 2017.

Statens styrning av vården har granskats (SoU4) 

Riksdagen har behandlat regeringens skrivelse om Riksrevisionens rapport som handlar om statens styrning inom vården.
Riksrevisionen har under ett tiotal år granskat om statens insatser bidrar till att kvaliteten och effektiviteten inom hälso- och sjukvården ökar. Fokus har legat på regeringens styrning av Socialstyrelsen och den styrning som sker av de som bedriver vård via Sveriges kommuner och landsting, SKL.
I dagsläget anser Riksrevisionen att Socialstyrelsens och SKLs olika roller har gått in i varandra på grund av hur regeringen har styrt. Uppdelningen mellan dem har varit otydlig.
Regeringen håller till stora delar med om Riksrevisionens bedömningar. Däremot påpekar regeringen att många av de åtgärder som Riksrevisionen föreslår redan har hunnit påbörjas under de år som granskningen pågått.
Riksdagen lade regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

Kommunerna ska kontrollera tankstationer för väte (TU2) 

Kommunerna blir ansvariga för att kontrollera att tankstationer för väte uppfyller vissa krav. Väte kan till exempel användas som bränsle för vissa typer av bilar. Eftersom kommunerna redan har liknande uppgifter tycker riksdagen att det både är en kostnadseffektiv och praktisk lösning. Kommunerna ska även få möjlighet att anlita externa företag för att genomföra kontrollerna.
Riksdagen sade ja till regeringens förslag och ändringarna börjar gälla den 18 november 2017

Inga kommentarer: