onsdag 7 februari 2018

Nytt om förnybart

Ett veckonyhetsbrev från OX2
Vindpark i vinterskrud. Foto: OX2

Senaste nytt om förnybart – vecka 6


EU:s beslut om en reformerad utsläppshandel kommer att få stora konsekvenser och nu kan lokala miljöåtgärder ge stora effekter, även globalt. Bioenergi kan bli ett kraftfullt verktyg för att begränsa klimatförändringarna men styrmedel behövs för att få skjuts på utvecklingen. Amerikaner som bor nära vindkraftverk är positivt inställda till tekniken och delstaten New York lanserar ambitös plan för havsbaserad vind. Tesla har ambitiösa planer och ska bygga världens största virtuella kraftverk och här hemma har debatten om flygets miljöpåverkan varit het.
 

Svenska nyheter

 

»Nu kan lokalt miljöarbete ge stora effekter även globalt«

Debatt: »EU:s beslut om en reformerad utsläppshandel kommer att få stora konsekvenser. Plötsligt kommer miljöåtgärder lokalt att spela stor roll för att snabbt minska de globala koldioxidutsläppen. Genom en ny mekanism som annullerar utsläppsrätter kan staten, företag, kommuner och hushåll nu bli klimathjältar«, skriver Lars Zetterberg och Svante Axelsson i DN Debatt.
Läs artikeln från DN
 

Flyga eller inte flyga? Het debatt om flygets klimatpåverkan

Den senaste tiden har frågan om flygets miljöpåverkan varit på tapeten. Bland annat har författaren Per Grankvist läst på, kollat upp statistiken och vänt sig till forskningen för att förstå frågan.
Läs artikeln från Per Grankvists webb
Lyssna på inslaget från Sveriges Radio
Läs intervjun med Annie Lööf (C) i SvD
 

»Bygden måste få ta del av vindkraftens miljarder«

Debatt: »Cirka 1 500 nya vindkraftverk behöver byggas på landsbygden i Sverige de närmaste tolv åren. Bara om rimliga delar av miljardinvesteringarna kommer berörda människor och samhällen tillgodo bidrar de till ett Sverige som håller ihop. Ett vikitgt steg i den riktningen vore att låta fastighetsskatten på vindkraft tillfalla berörda kommuner«, skriver företrädare för Hela Sverige ska leva.
Läs artikeln från SvD
 

»Brist på vindkraftstekniker bromsar energiomställningen«

Debatt: »Vindkraft för sextio miljarder kronor ska etableras de närmaste tolv åren, men bristen på tekniker är så akut att utbyggnaden hotas«, skriver Svensk Vindenergis vd Charlotte Under Larson.
Läs artikeln från Altinget.se
 

»Bioenergi kan bli kraftfullt verktyg för Sverige«

Debatt: »Klimatförändringarna kan avsevärt begränsas med hjälp av hållbar bioenergi. För att få skjuts på utvecklingen behövs styrmedel som gör det dyrare att släppa ut koldioxid«, skriver generaldirektörerna för Skogsstyrelsen, Energimyndigheten, Jordbruksverket och Naturvårdsverket.
Läs artikeln från SvD
 

Stål utan kol kräver utbyggnad av elnätet

SSAB, LKAB och Vattenfall har avslutat en förstudie om möjligheterna att framställa stål med hjälp av vätgas istället för kol. Vätgas ska framställas genom elektrolys av vatten och för det krävs stora mängder el.
Läs artikeln från Ny Teknik
Läs debattartikeln från DN
 

Solcellspark planeras i Bohuslän

Utmed E6:an i Uddevalla etableras en 1,6 hektar stor solcellspark som ska bli klar till hösten. Anläggningen, samt 50 laddplatser för elbilar som också ska byggas, beräknas kosta totalt 5 miljoner kronor.
Läs artikeln från SVT


Utländska nyheter

 

Världens största biogasanläggning ska byggas på Jylland

Anläggningen etableras i Esbjerg på Jylland och förutom miljövinsten förväntas det leda till sammanlagd 20 000 nya jobb.
Läs artikeln från Nytt från Öresund
 

Förnybar energi går om energi från kol inom EU

För första gången använder Europa mer förnybar energi än energi som kommer från kol. Det visar en rapport från organisationen Sandbag.
Läs artikeln från Aktuell Hållbarhet
Läs mer och ladda ner rapporten här


Hemmens varmvattenberedare blir lager för vind- och solenergi

Elbolagen tävlar om att komma med lösningar som gör det möjligt att utnyttja hushållsel för att balansera elproduktionen. I Pauliina Smeds hem i Esbo, Finland fungerar hushållets varmvattenberedare som energilager.
Läs artikeln från Svenska Yle


New York lanserar ambitös plan för havsbaserad vind

Guvernören Andrew M. Cuomo har presenterat omfattande plan för etableringen av 2,4 GW vindkraft före 2030 – tillräckligt för att försörja 1,2 miljoner hushåll med förnybar energi. 
Läs artikeln från Windpower Engineering


9 av 10 amerikaner positiva till vindkraft 

Majoriteten av de amerikaner som bor nära en vindpark är positiva till vindkraft eller har en neutral inställning, enligt en undersökning från Lawrence Berkeley Laboratory.
Läs artikeln från Into the Wind


Tesla ska bygga världens största ”virtuella kraftverk”

Med solpaneler och batterier ska delstaten South Australia koppla upp 50 000 hem mot ett virtuellt kraftverk under de närmaste fyra åren. Tesla har fått i uppdrag att installera solpanelerna och batteripaketen.
Läs artikeln från Ny Teknik

Inga kommentarer: