fredag 2 februari 2018

Slarvigt språk kan orsaka missförstånd

"Språket förändras ständigt" används som ursäkt för användning av slarvigt språk.
Typ liksom att va mä i tiden och va cool liksom.
Nåja, det går ju att förstå. Men det finns vanliga språkfel, som kan leda till problem; fel som är accepterade. Ett sådant handlar om ordföljd.
Jag hittar exempel i dagens tidning.
I debattartikel står, bland annat, följande: "I den senaste budgeten lyckades till exempel Vänsterpartiet få igenom en höjning av bidragsdelen..." Här står att till exempel Vänsterpartiet lyckades. Jag kan dock inte tro att en Vänsterpartist menat detta. Troligen menar vederbörande:"I den senaste budgeten lyckades Vänsterpartiet få igenom till exempel en höjning av bidragsdelen..." Dock står det att det var till exempel Vänsterpartiet. Vilka fler var det?

I en annan artikel står: "Men hittills har man bara fått in 12655 kronor." Bara fått in? Vad kan man mer än få in? Här menas: Hittills har man fått in bara 12655 kronor." Men det står inte så.

"Omröstningen skulle ha hållits den 4 mars..." Betyder förra året, eftersom 4 mars inte inträffat i år. Detta stämmer dock inte med formulering om planerad folkomröstning. Påståendet om att folkomröstning skulle ha ägt rum 4 mars måste sålunda vara osant.

Till kategorin slarvfel torde få föras följande mening: "Det kan ha mycket med att studenterna åker hem"

Inga kommentarer: