lördag 11 augusti 2018

Nättidningen News55 om pensionerna

Löfvens pensionslöfte får kritik av Alliansen

 Uppdaterad: 2018-08-11 16:16
De borgerliga representanterna i pensionsgruppen är kritiska till Socialdemokraternas vallöfte att ge högre pension till en del äldre och anser att det slår mot grundtanken i pensionssystemet, rapporterar SR Ekot.
Moderaterna är ändå beredda att diskutera förslaget.
ANNONS
 
Vi får inte skapa situationer där det blir orättvisa och där man ger en bonus till vissa och inte till andra, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson till Ekot.
Löftet gavs av statsminister Stefan Löfven (S) den 1 maj. Det innebär att pensionerna höjs genom ett tillägg till pensionen för dem med en allmän, inkomstgrundad, pension på 9 000-17 000 kronor i månaden. Det motsvarar 1,2 miljoner, eller sex av tio, av dagens pensionärer i Sverige.

”Är orimligt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) avfärdar kritiken.
 
Det är ju typiskt att när vanliga löntagare ska få lite extra pengar i plånboken, ja, då plötsligt tycker Allianspartierna att det är orättvist, säger hon till TT.
 
Vi tycker tvärtom att det är orimligt att människor som jobbat ett helt långt yrkesliv ändå har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Inte genomförbart

De borgerliga representanterna i pensionsgruppen anser att S-förslaget slår mot en grundbult i systemet – att det man betalar in direkt ska påverka hur mycket man får ut, och att den som väljer att jobba fler år och mer heltid också ska få mer i pension än den som har jobbat mindre.
De anser också att det är svårt att genomföra förslaget rent tekniskt i pensionssystemet.
Moderaterna är ändå beredda att diskutera Socialdemokraternas förslag i pensionsgruppen, men vill i första hand stärka inkomsterna för samtliga pensionärer.
 
Ett snabbt sätt att se till att pensionärer får mer i plånboken är att sänka skatten. Det vill vi också göra. Det kommer att påverka de med allra lägst pension direkt när vi gör det, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson till TT

Inga kommentarer: