onsdag 26 juni 2019

Men, utred då

Finns inbyggt i vårt system en tröghet, som lätt kan avskaffas. Utskottet borde väl ha initiativrätt och därmed kunna lägga fram förslag till stärkande av egendomsskyddet, i stället för att endast uttrycka en åsikt till regeringen

Aktuellt

 

Parlamentarisk kommitté bör se över och stärka äganderätten

Konstitutionsutskottet anser att en parlamentariskt sammansatt kommitté bör se över och stärka det grundlagsreglerade egendomsskyddet. Utskottet föreslår därför att riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om detta.
Konstitutionsutskottet anser att det är betydelsefullt att samhället värnar äganderätten och att markägare så långt som möjligt bör få bestämma över sin egendom. Beslut som rör exempelvis skydd av värdefulla områden, arter och ekosystem bör bygga på samarbete med markägare och respekt för äganderätten. Med stärkt egendomsskydd säkras Sveriges viktiga naturtillgångar och en omställning till ett mer hållbart samhälle, enligt utskottet.
Förslaget till tillkännagivande kom i samband med att utskottet behandlade motioner från allmänna motionstiden 2018 om fri- och rättighetsfrågor. Bakom förslaget står en motion från M, C, KD och L. Utskottet föreslår att riksdagen säger nej till övriga motioner i ämnet.

S, V och MP anser att dagens bestämmelser om äganderätten är väl avvägda

S, V och MP reserverar sig mot förslaget. De anser att regeringsformens bestämmelser om äganderätt är väl avvägda och att eventuella överväganden om förändringar av det nuvarande skyddet bör göras inom ramen för en övergripande grundlagsöversyn

Inga kommentarer: