Riksda´n 13 november
Riksdagsbeslut 13 november
- Fortsatt kreditgivning från Riksbanken till Internationella valutafonden (FiU15)
- Ny lag för klampning av fordon (TU4)
- Enklare för de som arbetar inom bristyrken att få omställningsstudiestöd (UbU5)
Fortsatt kreditgivning från Riksbanken till Internationella valutafonden (FiU15)
Riksbankens åtaganden när det gäller att ge kredit till Internationella valutafonden (IMF) ska förlängas. Riksdagen sa ja till Riksbankens framställning om detta.
Krediten ska enligt utskottets förslag ges på två olika sätt:
- Dels genom att riksdagen medger att Riksbanken förlänger Sveriges åtagande i IMF:s lånearrangemang NAB (New Arragements to Borrow). NAB är en tillfällig finansieringskälla och IMF tar vart femte år ställning till om NAB fortfarande behövs.
- Dels genom att riksdagen medger att Riksbanken får ingå ett låneavtal med IMF om en kredit på 3,2 miljarder särskilda dragningsrätter (en typ av referensvaluta som i det här fallet motsvarar cirka 44 miljarder kronor). Krediten gäller från den 1 januari 2025 till som längst den 31 december 2027.
Ny lag för klampning av fordon (TU4)
Riksdagen sa ja till regeringens förslag om bland annat en ny klampningslag. Klampning innebär att fordonet låses fast och inte kan köra vidare.
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra förutsättningarna för att regler inom transportbranschen efterlevs, och att öka trafiksäkerheten för vägtrafikanter genom att exempelvis hindra trafikfarliga förare eller bristfälliga fordon. Förslaget ska även förbättra möjligheten att verkställa sanktionsavgifter, som är en icke straffbelagd avgift för den som bryter mot reglerna inom yrkestrafikområdet. Den tidigare fasta tidsgränsen för hur länge ett förbud eller åtgärd som exempelvis klampning får gälla tas bort.
Lagen och övriga lagändringar ska börja gälla den 1 januari 2025.
Enklare för de som arbetar inom bristyrken att få omställningsstudiestöd (UbU5)
Reglerna för omställningsstudiestödet, ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet, ska förenklas. Dessutom ska möjligheterna att få omställningsstudiestöd för de som redan arbetar inom ett bristyrke öka. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
Syftet med förslaget är att ytterligare förbättra förutsättningarna för vuxna att finansiera studier som stärker deras framtida ställning på arbetsmarknaden. Hur behovet ser ut inom det område där den sökande redan arbetar bör inte längre påverka möjligheterna att få omställningsstudiestöd. Förslaget innebär också att det efter en viss tid ska vara möjligt att på nytt kunna få omställningsstudiestöd.
De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2025 och tillämpas första gången vid ansökningar om omställningsstudiestöd som avser studier som påbörjas den 1 juli 2025 eller senare.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida