måndag 18 maj 2009

Tvåpartidebatten i TV

Jag tittade på debatten mellan de sju riksdagspartierna i går kväll. En, i stort sett bra debatt. Det var en debatt mellan två partier, Alliansen och De rödgröna. Det ena partiet hade fyra företrädare och det andra tre. Alliansen har en tydligare uppdelning av ansvarsområden inom partiet än vad De rödgröna har. Skall man göra en bedömning av risken, eller sannolikheten, för att det ena eller andra partiet råkar ut för splittring var tecknen något tydligare hos De rödgröna. Alliansen gör numera endast vissa markeringar för att visa att det finns andra ministrar än statsministern.
Partiledarna Reinfeldt och Sahlin koncentrerade sig på varandra men dominerade inte som man kunde förvänta sig. Partiet Alliansens "avdelningschef" Olofsson var på hugget liksom hennes motsvarighet Ohly inom De rödgröna.
Debatten var en inrikespolitisk debatt. Visst behövs sådan, men TV hade ju gett oss tittare uppfattningen att det skulle vara en debatt inför EP - valet. Bara tre veckor återstår innan vi ska välja representanter i EU - parlamentet och intresset förefaller fortfarande svalt. Varför ville inte Sveriges television ta det här tillfället att öka både kunskaperna om var partierna står i europapolitiken och intresset för valet?

Inga kommentarer: