torsdag 4 juni 2009

Slarviga uttalanden om jordbrukspolitiken

Politisk propaganda, som kläs i endast slagord riskerar att få inte avsedd effekt. Dit hör budskapet om jordbrukspolitiken i EU. "Slopa jordbrukssubventionerna", "Avskaffa jordbruksstödet" uttalar vissa politiker utan att veta vad uttalandena innebär. Nuvarande jordbrukspolitik är inte sund, men vi måste vara medvetna om vilka konsekvenserna blir. Jordbruksföretagen får konkurrera på samma villkor som andra företag, det vill säga på en fri jordbruksmarknad. De företag som inte kan överleva slås ut. Det måste vi våga säga. Vi måste också diskutera hur jordbrukets roll som miljövårdare ska ersättas.
Lästa just nu om en politiker, kandidat till europaparlamentet, som säger att den viktigaste frågan är jordbruksstödet. Börja avskaffa det och för över medel till forskning, utveckling och infrastruktur, säger hon. Vad skulle det betyda för det öppna landskapet? Hur påverkas biologisk mångfald? Hur påverkas möjligheterna att utveckla miljöturismen?
De medel, som ska överföras från jordbrukspolitiken, måste omvandlas till miljöstöd. Vissa steg i den riktningen har ju tagits. Anser denna politiker att miljöstöden ska tas bort?
Slarva inte bort de seriösa svenska bönderna.

Inga kommentarer: