måndag 21 september 2009

Vinster i välfärdssektorn

En sådan ledare som den i dagens Upsala Nya Tidning borde vara onödig, men är inte det. Rubriken är ”Vad händer om företag inte får göra vinster i välfärdssektorn? I stort sett allt företagande kräver nyinvesteringar av olika slag. Sådana bekostas av verksamhetens överskott. Särskilt stora överskott tillgodogör sig företagets ägare. I offentligt driven verksamhet regleras överskott på annat sätt (skatten sänks eller överskottet täcker annat underskott). Felaktigt beräknad kostnad får alltså helt olika följder beroende på om utföraren är extern eller egen. Det är därför viktigt att avtal skrivs så att oskälig ersättning inte kan utgå. Härvid finns fortfarande stora brister.
Ett aktuellt exempel är städningen vid Akademiska sjukhuset. De brister, som har påvisats tycks ha ett samband med otydligt utformat avtal och dålig uppföljning. Vi ska utsätta offentligt bedriven verksamhet för konkurrens, men vi måste kunna skriva bra avtal med konkurrenten. Förmår vi inte det ska vi inte teckna avtal alls. Jag diskuterade den här frågan i dag vid landstingsfullmäktiges sammanträde. Landstingsstyrelsens ordförande anser inte skäl finnas för att återföra städningen landstingsregi.
Majoriteten i landstinget är tydlig i sin politik och förändringsvilja. Det kan man däremot inte säga om oppositionen. Dess företrädare har i dag en artikel publicerad. En opposition ska kritisera majoriteten, men absolut inte bara det. Några egna idéer har vi rätt att förvänta oss. Jag beklagar invånarna i Uppsala län om man får dessa partier och personer som politiska ledare efter nästa val. Maken till idéfattigdom får vi leta efter. Artikeln i dag består av nästan 4000 tecken och inte ett enda ger en antydan om vilket deras alternativ är.

Inga kommentarer: