måndag 26 oktober 2009

Fredspriset

Obama har fått årets fredspris. Den ena seriösa kommentaren efter den andra har antingen försiktigt tyckt att motiveringen känns riktig eller ansett det fel att tilldela någon ett pris för att man vill åstadkomma en viss förändring men ännu inte gjort det.
Men visst är det något stort som inträffat. Vi har fått en president i USA, som ifrågasätter våldet som konfliktlösningsmetod. Obama har redan fått spridning åt sitt nya förhållningssätt. Hökarna i USA har redan reagerat. Han kallas både mjuk och mesig. För mig är han vad USA och världen behöver. Måtte han stå emot.
En annan förhoppning är, och en viktig förutsättning för att lyckas, att många ledare i andra länder påverkas av de nya signalerna. Kommer, till exempel, svenska partiledare att nu, likt man applåderade George W Bushs aggressiva angrepp på det irakiska folket, nu applådera de nya signalerna från Washington? Ännu har jag ingenting sett eller hört i den vägen. Fredspriset sätter inte press på endast dem amerikanska politiken utan sätter vida omkring fokus på ickevåldsfrågorna. Därför välkomnar jag fredspriset till Obama.

Inga kommentarer: