torsdag 16 juli 2015

Europaparlamentsledamöternas ersättningar



Jag upprörs inte starkt av de ekonomiska ersättningarna till ledamöterna i Europaparlamentet, även om dom är väl tilltagna. Vad jag upprörs över är att faktiska kostnader till viss del är hemliga. Det är inte möjligt att få se, till exempel, reskostnader. För mig är det en gåta att detta inte ifrågasätts av vare sig andra politiker eller media

Genom den ledamotsstadga som gäller sedan juli 2009 får alla parlamentsledamöter samma arvode.

Ledamöternas månatliga arvode före skatt är enligt ledamotsstadgan
8 020,53 euro (maj 2014). Arvodet betalas från parlamentets budget och är underkastat en EU‑skatt, efter vilken arvodet blir 6 252,01 euro. EU-länderna kan även beskatta arvodet på nationell nivå. Arvodet baseras på lönerna hos domarna vid EU-dosmtolen. En parlamentsledamöt har 38,5 procent av vad en domare vid domstolen har. Detta innebär att ledamöterna inte har möjlighet att själva påverka sina löner.

De ledamöter som satt i parlamentet före valet 2009 har möjlighet att behålla det föregående nationella systemet för arvode, avgångsvederlag och pensioner under hela sin mandattid i Europaparlamentet.

Pensioner

Parlamentsledamöterna har rätt till ålderspension från och med att de fyller 63 år. För varje helt år som ledamoten utövat sitt mandat utgår ålderspension med 3,5 procent av ledamotsarvodet, men det sammanlagda beloppet får inte överskrida 70 procent. Pensionerna bekostas genom Europaparlamentets budget.



En stor del av parlamentsledamöternas arbete innebär att de måste vara borta hemifrån och från sitt hemland. Olika ersättningar finns tillgängliga för att täcka de kostnader som är förknippade med detta.

Resekostnader
De flesta av Europaparlamentets sammanträden, exempelvis plenarsessioner, utskottssammanträden och möten med de politiska grupperna, äger rum i Bryssel eller Strasbourg. Ledamöterna får ersättning för den faktiska resekostnaden för att delta i sådana möten mot uppvisande av kvitto, upp till affärsklass för flygresa, tågresa i första klass eller 0,50 euro per kilometer för bilresa. Dessutom tillkommer schablontillägg grundade på ressträcka och restid för att täcka övriga resekostnader (exempelvis motorvägstullar, avgifter för extra bagage eller bokningsavgifter).

Ledamöterna kan även få upp till 4 320 euro i ersättning per år för övriga tjänsteresor utanför den egna medlemsstaten samt för upp till 24 returresor inom den egna medlemsstaten. De schablonersättningar för resor till Bryssel och Strasbourg (och andra destinationer i EU) som gällde före juni 2009 har slopats.

Dagtraktamenten
Parlamentet betalar en schablonersättning på 306 euro för varje officiell arbetsdag som ledamöterna är på plats, förutsatt att de skriver på en närvarolista. Detta ska täcka hotellräkningar, måltider och övriga kostnader. Denna ersättning halveras om ledamöterna under dagar med plenaromröstningar uteblir från mer än hälften av omröstningarna med namnupprop.

För möten utanför EU är ersättningen 152 euro (åter under förutsättning att en närvarolista skrivs på). Hotellräkningar ersätts separat.

Ersättning för allmänna utgifter
Denna schablonersättning ska täcka utgifter som hyres- och förvaltningskostnader för kontor, telefon- och postavgifter, datorer och telefoner. Ersättningen halveras för ledamöter som utan tillräcklig motivering uteblir från hälften av plenarsammanträdena under ett parlamentsår (september–augusti).

Ersättningen är 4 320 euro per månad 2015.

Läkarkostnader

Parlamentsledamöterna har rätt till ersättning för två tredjedelar av sina läkarkostnader. Bortsett från ersättningens storlek är de detaljerade reglerna och förfarandena för ledamöterna samma som för EU:s tjänstemän.
Europaparlamentets ledamöter: Ersättning vid mandatperiodens slut

Ledamöterna har när deras mandatperiod löper ut rätt till en övergångsersättning motsvarande deras lön. Denna ersättning uppgår till motsvarande en månadslön per år som de varit ledamöter av Europaparlamentet, men betalas ut i högst två år. Den betalas inte ut om en ledamot innehar ett mandat i ett annat parlament eller tillträder ett offentligt ämbete. Om ledamoten samtidigt har rätt till ålderspension eller sjukpension kan han eller hon inte få både ersättning och pension utan måste välja.

Övriga rättigheter

Parlamentet tillhandahåller inredda kontor för parlamentsledamöterna i både Bryssel och Strasbourg. Ledamöterna kan använda parlamentets officiella fordon i tjänsten när de befinner sig i endera staden.




Inga kommentarer: