onsdag 16 november 2016

Jo, Trump är farlig. Sverige måste backa från samarbete med honom

Nja Trump håller på att gå från en del av sina farliga vallöften, så det blir nog inte så farligt. Uppfattningen är inte ovanlig. Den framkommer i media liksom i mina samtal med medborgare. Och då säger jag att det blir nog ännu värre än vi trott.
Många trodde på Hitler till en början, och många var tveksamma. Allt fler kom att ansluta sig. Ännu fler sympatiserade, men vågade inte medge det.
Bara det faktum att Trump är beredd att använda vilka metoder som helst för att bli vald visar hans farlighet. En gåta är emellertid att så många går på eländet.
Sverige sägs analysera hans löften och förbereda sig för den praktiska politiken. Ty, vi är beroende av USA för vår handel och för rustningen för krig, enligt Värdlandsavtalet. Allianspartierna vill gå ännu längre och söka medlemskap i NATO. Man kan dock diskutera huruvida medlemskap innebär ett närmare samarbete än ett medlemskap i NATO innebär. Alltnog; Sverige har låst upp sig vid ett samarbete med ett land vars främste ledare och med fingrarna på kärnvapenknappen har sagt: "Vi har kärnvapen, varför inte använda dem".
Nu mer än någonsin under de senaste två hundra åren är viktigt att Sverige intar rollen av fredsskapande kraft i både bilaterala former och inom olika organisationer, till exempel OSSE. Sverige måste upphöra med provokationer såsom nära samarbete med USA i rustningen för krig. En ny och återskapad fredsmäklarroll skapar respekt och bidrar till avspänning
Skicka en kommentar