söndag 5 november 2017

DAGENS REFLEKTION 5 november: Vilka är dom rika?

I Svenska Dagbladet i dag läser jag om miljonärer och miljardärer. Artikeln nedan får oss att tro att det är endast de giriga företagsledarna, som är rika. Varför ingenting om den nya överklassen idrottsproffs, artister och programledare. En granskning skulle förmodar jag visa att även här finns girighet, som lett fram tillförmögenhet. Dock aldrig ett ord om dessa, annat än i form av viss beundran.


"Sveriges mäktigaste familjer – företagen, människorna, pengarna

Författare
 
Genre
 
Sakprosa
Förlag
 
Lind & Co
Förmögen blir man antingen genom arbete eller arv, skriver Thomas Piketty i ”Kapitalet i tjugoförsta århundradet”, och varnar sedan för att vi snart befinner oss i samma situation som i 1800-talets Frankrike, då det i teorin var lättare att gifta sig till en förmögenhet än att arbeta ihop den.
I Sverige avskaffades arvsskatten 2005 och förmögenhetsskatten 2007. Sedan 1970-talets höga skattetryck har Sverige blivit betydligt gynnsammare för både förmögna familjer och storföretag. ”Ett skatteparadis”, sa skatteexperten Göran Grosskopf 2010, samma person som bara några decennier tidigare hjälpte både IKEA och Tetra Pak att fly utomlands.
Samtidigt har inkomstklyftorna ökat mer i Sverige än i något annat OECD-land sedan 1990-talet. Medan 10 procent av alla svenskar i åldern 20 till 80 år har minst en miljon på sparkontot har 5 procent mindre än 5000 kronor, enligt en rapport från SBAB. Antalet svenska dollarmiljonärer ökade under perioden 2011–2015 från 61,000 till 103,000 personer. Veckans Affärer beräknar att det i dag finns 178 miljardärer i Sverige, varav 31 är dollarmiljardärer. 2003 fanns inte fler än 66 miljardärer. Det våras alltså för den ekonomiska överklassen. Ett antal intressanta studier har publicerats om detta översta samhällsskikt under senare år, från Björn af Kleens skildring av svenska jordägare via Bengt Ericssons reportage om den svenska överklassen till Mikael Holmqvists inträngande studie av Djursholm. I dessa böcker skildras överklassen med detaljrikedom och kritisk finess, och vi kan se sambandet mellan dessa personer och det samhälle de lever i.
Nu kommer två nya, om än mindre läsvärda, böcker på samma tema. Likheterna är slående. Båda handlar om Sveriges mäktigaste familjer och präglas av en okritisk, närmast inställsam, ton. 
”Dynastierna har berikat hela Norden”, skriver Hans Sjögren, professor i ekonomisk historia, i sin tunna bok ”Familjedynastier – så blev Sverige rikt”. Sjögren vill förstå hur de nordiska familjedynastierna – Wallenberg, Ax:son Johnson, Söderberg, Bonnier, för att nämna några – lyckats behålla sina positioner generation efter generation, men bokens svar är förvånansvärt svepande och klyschigt för att vara skriven av en etablerad forskare."

Inga kommentarer: