tisdag 1 maj 2018

Senaste nytt om förnybart – vecka 17


Jag hoppas att det är OK att man vidarebefordrar nyheter.Angelägen information

Senaste nytt om förnybart – vecka 17


Äntligen har våren kommit till Stockholm och kungen är stolt över sina solpaneler på slottet. Företrädare för flygbranschen välkomnar styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget och företrädare för en annan fossiltung industri – gruvnäringen – vill göra gruvdriften fossilfri. Matavfallshanteringen i nordvästra Skåne kommer att tas tillvara än mer effektivt när OX2 bygger ny förbehandlingsanläggning för biogas i Helsingborg, och i Storbritannien kallas biogasen ibland för poop gas, något som nu ska bli lättare för britterna att få tillgång till. F d borgmästaren i New York, Michael Bloomberg, hoppas att USA kommer att ansluta sig till klimatavtalet och pungar ut med 4,5 miljoner dollar ur egen ficka, och ett bussbolag i Washington State slår Teslas Supercharger med ett 200 kW trådlöst laddsystem, samtidigt som bussbranschen sänker oljeindustrin.

Svenska nyheter

 

Flygbranschen: »Så blir inrikesflyget fossilfritt om tolv år«

Debatt: »Staten bör bidra med riskavlastning när teknikskiftet inom flyget ska genomföras. Tekniken finns för att framställa fossilfritt flygbränsle som går att använda direkt i dagens flyg. Vi välkomnar styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget,« skriver företrädare för flygbranschen.
Läs artikeln från DI
Läs även Färre flygresor efter flygskatt väntas från SvD

 

LKAB m fl: »Nu gör vi gruvan fossilfri«

Debatt: »Den svenska gruv- och mineralnäringen står i dag står för cirka 8 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Själva gruvdriften kan ställas om till helt fossilfri verksamhet snabbt. Men hela omställningen kräver tunga investeringar som vi nu påbörjar«, skriver företrädare för gruvnäringen.
Läs artikeln från DI

»Förnybar elproduktion stärker Sveriges konkurrenskraft«

»Sverige har stor potential för att bygga ut förnybar elproduktion, något som också kan ge oss långsiktigt lägre elpriser än övriga EU-länder. Det stärker den elintensiva industrins konkurrenskraft och borgar för etablering av ny industri i Sverige«, skriver Charlotte Unger Larson och Jeanette Lindeblad i en replik.
Läs artikeln från DN
Läs även Investeringarna i vindkraft fortsätter från Affärer i Norr

Fler borde bli »mobilister«

Ett ändrat beteende, bort från bilberoendet, är nyckeln för att nå både klimatmål och utveckla mer levande och hållbara städer, det menar föreningen Gröna Bilister som nu kommer med en ny guide i frågan.
Läs artikeln från Effekt Magasin

SCB: Solceller toppar listan på vad bostadsrättsägare vill betala mer för

I en ny rapport från SBC Sveriges BostadsrättsCentrum visar det sig att gym och solceller toppar listan över vad svenska bostadsrättsägare är beredda att betala en högre månadsavgift för.
Läs artikeln från Energinyheter.se

OX2 bygger ny förbehandlingsanläggning för biogas i Helsingborg

Anläggningen kommer att säkra hanteringen av matavfall i regionen och ge ökad klimatnytta, bättre arbetsmiljö och högre lönsamhet. Investeringen på ca 50 miljoner kronor finansieras av OX2 samt med bidrag från Klimatklivet.
Läs artikeln från Nordiska Projekt

CAKE el-motorcyklar laddas med solceller från Utellus

Svenska CAKE har redan vunnit flera priser för sin elmotorcykel och sålt slut på sin första produktionsserie. Nu lanserar de tillsammans med elbolaget Utellus ett unikt erbjudande kring att ladda motorcykeln med egenproducerad solel.
Läs artikeln från Elbilsnytt


Kungen: »Jag försöker tänka klimatsmart«

Solcellspaneler installeras på slottstaket och kung Carl XVI Gustaf lägger första plattan.
»Jag försöker tänka klimatsmart men jag är inte 100 procent«, säger han.
Läs artikeln från SvD

Utländska nyheter

 

Michael Bloomberg lovar 4,5 miljoner dollar för Parisavtalet

Tidigare borgmästaren i New York City, Michael Bloomberg, säger att han kommer att betala 4,5 miljoner dollar för att täcka delar av det bortfallna amerikanska engagemanget i Parisavtalet.
Läs artikeln från BBC

 

Sverige och Finland börjar samarbeta om bioekonomi

Sverige och Finland kommer utöka sitt samarbete inom bioekonomi, meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i onsdags. Samarbetet kommer innefatta bioraffinering, inklusive biomaterial och termokemi, och cirkulär bioekonomi, samt att digitala lösningar på områdena ska utökas och stärkas.
Läs artikeln från Skogsaktuellt

 

Slår rekord med 200 kW trådlös laddning för elbussar

Ett bussbolag i delstaten Washington blev först med 200 kW trådlös laddning. Systemet från Momentum Dynamics slår rekord – faktum är att det levererar dubbelt så hög laddeffekt som Teslas Supercharger.
Läs artikeln från Ny Teknik
Läs även Electric buses are hurting the oil industry från Bloomberg

Danska regeringen planerar vindpark på 800 MW

Danska regeringen har gjort ett utkast till ett energiavtal som innehåller planer på minst en ny stor vindpark. Om parken byggs blir den dubbelt så stor som den nuvarande rekordhållaren.
Läs artikeln från Nytt från Öresund

Brittiskt energibolag erbjuder »poop gas« för uppvärmning/matlagning

Storbritannien har gjort otroliga framsteg när det gäller förnybar elproduktion, dock använder ett stort antal brittiska hushåll fortfarande naturgas för uppvärmning och matlagning. Men nu kan de köpa 15 procent grön gas och 100 procent grön el med en enkel tariff.
Läs artikeln från Treehugger
Share
Tweet
Forward
OX2 är en realisatör inom förnybar energi med verksamhet inom vindkraft, solenergi, bioenergi och geoenergi. Genom att erbjuda finansiella aktörer, företag och konsumenter hållbara investeringar, systemlösningar och produkter driver OX2 omställningen mot en förnybar energisektor och en fossilfri fordonsflotta. OX2 har genom åren realiserat närmare 1 600 MW vindkraft och är en av de ledande aktörerna inom landbaserad vindkraft i norra Europa. Inom bioenergi driver OX2 två biogasanläggningar i södra Sverige med en årlig produktion om ca 130 GWh biogas. För mer information besök www.ox2.com.


Om du har synpunkter på nyhetsbrevets utformning eller har ett nyhetstips,
skicka ett mail till 
nina.fylkegard@ox2.com


Redaktör: Linda Burenius Magnusson
Skribent: Nina FylkegårdAvanmälan till nyhetsbrevet 

0,15 GB (0 %) av 15 GB används
Senaste kontoaktivitet: 33 minuter sedan
Information


Inga kommentarer: