onsdag 13 juni 2018

Styrelsens egen verksamhet, vad är den?


"Sjukhusstyrelsens egen verksamhet lämnar en prognos på minus 7 miljoner kronor." 

Vadå egen? Verksamheterna vid Akademiska och lasarettet i Enköping är ju sjukhusstyrelsens verksamheter. Märklig syn styrelsen har på sin roll

Uppsnabbat sjukhusstyrelsen 12 juni

I detta nyhetsbrev:

  • Fler patienter får vänta kortare tid på besök
  • Akademiska redovisade handlingsplan för ekonomi i balans
  • Ansvar för ögonverksamhet flyttas till Akademiska
  • Medicinsk fotvård ses över


Fler patienter får vänta kortare tid på besök

88 procent av patienterna vid Akademiska sjukhuset får sitt första besök inom de 90 dagar som anges i vårdgarantin. Det är en förbättring med 10 procentenheter jämfört med samma tid förra året. Det framgår av månadsrapporten för maj.
Lasarettet i Enköping rapporterar att tillgängligheten generellt är god och har ökat jämfört med föregående år. 94 procent av patienterna väntade kortare tid än 90 dagar på sitt första besök och 98 procent fick behandling eller operation inom 90 dagar.
Årsprognosen för Akademiska sjukhuset uppgår, liksom förra månaden, till minus 120 miljoner kronor. Det finns dock en osäkerhet i prognosen, då riks- och regionproduktionen varit lägre än budgeterad nivå. För att prognosen ska hålla behöver produktionen öka betydligt under hösten. Lasarettet i Enköping lämnar en prognos i enlighet med budget.
Sjukhusstyrelsens egen verksamhet lämnar en prognos på minus 7 miljoner kronor.

Akademiska redovisade handlingsplan för ekonomi i balans

Akademiska sjukhuset har tagit fram en handlingsplan för ekonomi i balans, som redovisades för sjukhusstyrelsen.

Planen innebär bland annat att en fördjupad utredning ska göras om att avveckla utskrivningsavdelningen, som uteslutande bemannas av inhyrd personal, vilket driver upp kostnaderna. En annan åtgärd är att pausa sjukhusets egna satsning på betald vidareutbildning för sjuksköterskor. Eftersom det görs en motsvarande satsning från centralt håll kommer det i praktiken inte att ske någon neddragning av antalet platser. Dessa åtgärder skulle tillsammans ge minskade kostnader om 17 miljoner kronor under 2018.

Sjukhusstyrelsen framhöll att det är viktigt att Akademiska sjukhuset vidtar åtgärder för att nå en ekonomi i balans, men tog inte ställning till vilka åtgärder som ska genomföras.

Sjukhusdirektören fick i uppdrag att till nästa styrelsemöte återkomma med ytterligare åtgärder för ekonomi i balans 2018. Utgångspunkten är att åtgärderna inte ska innebära negativa effekter på tillgänglighet och arbetsmiljö.

Sjukhusdirektören fick också i uppdrag att genomföra en genomlysning av samtliga verksamhetsområdens användning av hyrpersonal och återkomma med konkreta och tidsatta åtgärder för hur kostnaderna för hyrpersonal ska begränsas samt vilka åtgärder som vidtas för att förbättra rekrytering av fast personal och för att behålla personal så att fler vårdplatser kan öppnas och produktionen öka.

(V) yrkade på att sjukhusstyrelsen skulle föreslå regionstyrelsen att föreslå regionfullmäktige att besluta om ett ekonomiskt tillskott till Akademiska sjukhuset för 2018 på minst 100 miljoner kronor. Detta avslogs.
(L), (M), (C) och (KD) yrkade på att ett extra styrelsemöte ska hållas under juli eller augusti för att diskutera möjliga åtgärder. De yrkade också på att tidigare Alliansförslag tas upp på nytt inför detta möte, synas och noggrant värderas och att den politiska ledningen redogör för sin politiska plan för att komma tillrätta med situationen. Detta avslogs.

Ansvar för ögonverksamhet flyttas till Akademiska

Ansvaret för ögonverksamheten vid Lasarettet i Enköping flyttas över till Akademiska sjukhuset från september 2018. Det beslutade sjukhusstyrelsen.
Organisationsförändringen görs mot bakgrund av det svåra rekryteringsläget när det gäller personal inom ögonsjukvård och att lasarettet saknar medicinsk ansvarig läkare för ögonverksamheten. Hittills har patienter därför slussats till andra vårdgivare.
Enligt planen ska Lasarettet i Enköping fortsättningsvis ha fokus på ögonbottenfotografering och mätning av ögontryck. På motsvarande sätt som i Tierp ska en sjuksköterska och en optiker bemanna mottagningen och göra kontrollerna på plats i Enköping. I det fall läkarbedömning krävs kommer den att ske på Akademiska sjukhuset.

Medicinsk fotvård ses över

Den medicinska fotvården som erbjuds vissa patientgrupper ska ses över. Översynen görs bland annat mot bakgrund av att söktrycket från gruppen patienter med diabetes är mycket högt. Företrädare för andra patientgrupper har också uppmärksammat behovet av medicinsk fotvård för till exempel patienter med reumatiska och neurologiska sjukdomar.
Hälso- och sjukvårdsdirektören fick i uppdrag att inför budgetåret 2020 utreda hur behoven av medicinsk fotvård kommer att se ut i framtiden och hur fotvårdsverksamheten ska vara organiserad.


Om Uppsnabbat

Du får detta e-postmeddelande eftersom din e-postadress är anmäld som prenumerant på Region Uppsalas nyhetsbrev Uppsnabbat. För att avanmäla dig eller förändra din prenumeration använd dig av formuläret på http://www.lul.se/sv/Landsting--politik/Nyhetsbrev/
Huvudansvarig för Uppsnabbat är Jessica Elgenstierna, jessica.elgenstierna@regionuppsala.se

uppsnabbat@regionuppsala.se

16:11 (1 timme sedan)
till mig

Uppsnabbat kollektivtrafiknämnden 12 juni

I detta nummer

  • Införande av yttre utrop på stadsbussarna i Uppsala
  • Riktlinjer för att uppföra väderskydd på ideell basis
  • Förändringar i stadsbusstrafiken
  • Förändringar i regionbusstrafiken
  • Uppföljning av kommunsamråd
  • Kollektivtrafik till besöksmål i Uppsala län


Införande av yttre utrop på stadsbussarna i Uppsala

Kollektivtrafikförvaltningen UL presenterade ett förslag att införa yttre utrop som innebär att när en buss stannar vid en hållplats hörs ett meddelande om linjenummer och slutdestination via en yttre högtalare.
Att göra kollektivtrafiken tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar har pågått under många år och mycket har förändrats till det bättre även om det återstår en hel del. Ett problem för resenärer med nedsatt syn eller andra svårigheter att tillgodogöra sig skriven information är att veta vilken buss som kommer till en hållplats. Yttre utrop har efterfrågats av bland annat Synskadades Riksförbund.
I den förstudie som presenterades konstateras att flertalet stadsbussar som körs i Uppsala har utrustning för yttre utrop. Därför kan ett införande ske ganska snabbt.
Kollektivtrafiknämnden beslutade att yttre utrop på stadsbussarna ska införas successivt med start under kvartal fyra 2018. Dessutom beslutades att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag för införande av yttre utrop även på regionbussarna.

Riktlinjer för att uppföra väderskydd på ideell basis

Riktlinjer har saknats för vad som ska gälla när någon annan än Kollektivtrafikförvaltningen UL vill bygga väderskydd på egen bekostnad vid hållplatser för UL-trafik. Exempelvis har ideella föreningar framfört önskemål om att bygga väderskydd på hållplatser där kriterier som förvaltningen arbetar efter inte uppfyllts.
Kollektivtrafiknämnden gav därför förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag till riktlinjer för hur en samverkan om att bygga väderskydd ska vara möjlig där en juridisk person på ideell basis svarar för uppförandet av väderskyddet.
Av förslaget till riktlinjer som förvaltningen presenterade framgår att tillståndsökning, inköp, byggande och sedan underhåll ska göras av den som vill bygga väderskyddet. Det framgår också att kollektivtrafikförvaltningen ska utföra kontinuerliga besiktningar för att säkerställa att väderskyddet uppfyller säkerhetskraven.
Riktlinjerna som föreslogs godkändes av kollektivtrafiknämnden.

Förändringar i stadsbusstrafiken

Kollektivtrafikförvaltningen informerade om förslag till trafikförändringar för stadsbusstrafiken till trafikåret 2019.
Förändringarna som förslås för stadsbusstrafiken i Uppsala rör trafiken till och från de södra stadsdelarna. Genom att förändra linjedragningar i Gottsunda och Ultuna fördelas kapaciteten så att fler resenärer får en enklare resa. För några innebär förändringarna byte av busslinje och att inte längre ha direktkoppling till resecentrum.

Förändringar i regionbusstrafiken

Kollektivtrafikförvaltningen informerade om förslag till trafikförändringar för regionbusstrafiken till trafikåret 2019.
De förslagna förändringarna handlar om förändringar av linje 801 samt effektiviseringar och nerdragningar på linjer med lågt resande.
(C), (M), (L) och (KD) yrkade att beslutet ska ändras till: Att Kollektivtrafikförvaltningen får i uppdrag att återkomma vid sammanträdet i september med specificerade förslag till trafikförändringar inför trafikåret 2019 för nämndens godkännande. Yrkandet bifölls.
(MP), (S) och (V) yrkade att det i handlingen till ärendet ska läggas till att undersöka möjligheterna att ersätta linje 801 till Arlanda med kommersiell trafik under förutsättning att arbetspendlarnas tillgänglighet till flygplatsen kan lösas. Yrkandet bifölls.
Kollektivtrafiknämnden beslutade i enlighet med ovanstående yrkanden.

Uppföljning av kommunsamråd

Varje år genomförs kommunsamråd med alla kommuner i länet. Samråden sker hos respektive kommun med deltagande av både politiker och tjänstemän. Sedan 2017 genomförs samråden gemensamt med Regionala utvecklingsnämnden.
Kollektivtrafiknämnden beslutade att ge kollektivtrafikförvaltningen i uppdrag att göra en utvärdering av kommunsamråden och att redovisa resultatet vid sammanträdet i oktober 2018.

Kollektivtrafik till besöksmål i Uppsala län

Runt om i Uppsala län finns en rad besöksmål. Många besöksmål är öppna året om medan andra är begränsade till sommarperioden. En del besöksmål finns i anslutning till ordinarie kollektivtrafik medan andra har längre avstånd än normalt gångavstånd till närmaste busshållplats.
I och med att skolelever erbjuds kostnadsfritt resande under sommarlovet 2018 har det framkommit önskemål om kollektivtrafik till badplatser. Även tidigare har önskemål framförts om satsningar för att kunna resa kollektivt till andra besöksmål i länet
Kollektivtrafiknämnden beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag till sommartrafik till relevanta besöksmål i Uppsala län för sommaren 2019.
En inventering av besöksmål kommer att göras i samverkan med bland annat länets kommuner och Upplandsstiftelsen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida