måndag 19 november 2018

Det är inte partiledarens fel

Byt partiledare! Dags för ledarbyte! När stödet för ett parti blir lågt kommer som ett brev på posten krav på att ledaren ska bytas ut. 
Tänk så enkelt.
I varje parti finns en partiledning, en partistyrelse, partiråd och kongress/landsmöte/riksting/m.fl. benämningar. När påpekas att dessa organ har ett ansvar? Kan det vara så att dessa organ ställer sig bakom ledaren i det mesta, då detta ger bästa förutsättningarna för egen framgång? Nja, så kan det väl inte vara. Eller...?
Agerandet nu under tiden för sökandet efter en lösning på regeringsfrågan, bestäms väl inte av partiledaren, utan av partistyrelsen eller annat demokratiskt valt organ.
Exempel: Kritik riktas nu mot Liberalernas Jan Björklund. Partiets opinionssiffror är mycket låga. Jan Björklund måste ses som den skickligaste av alla partiledare. 
Vilken borde slutsatsen bli: Jo byt ledamöter i partiledning och partistyrelse. Byt ut kappvändarna, eftersom dessa inte bidrar till att finna konstruktiva lösningar.
Den misslyckade strategin att före valet låsa sig vid hur man vill se en regeringskoalition måste partistyrelsen ta ansvar för.

Inga kommentarer: