fredag 26 april 2019

Riksda´n 25 april


Beslut i korthet

Riksdagsbeslut 25 april

Riksdagen riktar uppmaningar till regeringen om polisfrågor (JuU10)
Fyra uppmaningar till regeringen om kriminalvårdsfrågor (JuU13)
Redogörelse om Interparlamentariska unionen har granskats (UU7)
Redogörelsen om Parlamentariska församlingen för unionen för Medelhavet har behandlats (UU11)

Riksdagen riktar uppmaningar till regeringen om polisfrågor (JuU10) 

Riksdagen riktade tre uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen inom polisfrågor:
Regeringen bör verka för att återinrätta vissa specialenheter inom Polismyndigheten, så som särskilda sexualbrottsgrupper och specialiserade narkotikapoliser
Regeringen bör skyndsamt begränsa antalet godkända id-handlingar i syfte att minska antalet bedrägerier och annan IT-relaterad brottslighet
Regeringen bör utöka rätten till kränkningsersättning för poliser
Förslagen om tillkännagivanden kom i samband med riksdagens behandling av cirka 250 motionsförslag från den allmänna motionstiden 2018 om polisfrågor, så som polisens organisation och arbetsuppgifter. Riksdagen sa nej till övriga motioner. Anledningen är bland annat att arbete redan pågår inom en del av de områden som motionerna tar upp.

Fyra uppmaningar till regeringen om kriminalvårdsfrågor (JuU13) 

Riksdagen riktade fyra tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen inom området kriminalvård:
Kriminalvårdens arbete med att förebygga återfall i brott bör förstärkas.
Ett nationellt exitprogram för personer som vill lämna det kriminella livet bör införas.
En särskild enhet inom Kriminalvården ska ta över ansvaret för unga som begått grova brott.
Kriminalvården ska öka samarbetet med andra länder för att få fler utländska medborgare att avtjäna straffet i hemlandet.
Beslutet om tillkännagivanden kom i samband med att riksdagen behandlade motionsförslag från den allmänna motionstiden 2018. Riksdagen sa nej till övriga motioner om kriminalvårdsfrågor.

Redogörelse om Interparlamentariska unionen har granskats (UU7) 

Riksdagen har behandlat riksdagsstyrelsens redogörelse om Interparlamentariska unionen (IPU). Redogörelsen går igenom verksamheten inom IPU under 2018 och den svenska delegationens arbete. IPU har bland annat behandlat frågor som rör FN:s globala hållbarhetsmål, särskilt inom området migration och flyktingskydd. Andra frågor man har arbetat med är att öka kvinnors deltagande i politiken, att motverka sexuella trakasserier och övergrepp samt att bekämpa sexuellt våld i FN:s fredsbevarande insatser.
Riksdagen välkomnar att den svenska IPU-delegationen genom sitt arbete verkar för demokrati och mänskliga rättigheter, samt stärker parlamentens roll. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

Redogörelsen om Parlamentariska församlingen för unionen för Medelhavet har behandlats (UU11) 

Riksdagen har behandlat riksdagsstyrelsens redogörelse för verksamheten inom den Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) och den svenska delegationens arbete under första halvan av 2018. Den parlamentariska församlingen är en mötesplats för parlamentariker från EU och medelhavsländerna. Målet för församlingen är att skapa fred, stabilitet och välstånd runt Medelhavet.
Under första halvan av 2018 har bland annat frågor om bekämpande av terrorism och våldsam extremism och internationellt samarbete inom migration och flyktingfrågor prioriterats i arbetet.
Utskottet noterar att då arbetet i församlingen har skett med låg intensitet under flera år så har talmannen beslutat att inte utse en ny svensk delegation för åren 2018-2022. Riksdagen kommer fortsättningsvis att vara medlem i organisationen men inte delta aktivt i arbetet.
Riksdagen lade redogörelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida