tisdag 15 juli 2014

"Redovisning av skatteutgifter 2014 (SkU33)

Vad sker i de olika politiska beslutsförsamlingarna? Kommun- och landstingsfullmäktigebeslut refereras till viss del, men vad får vi veta om beslut i riksda´n och i olika organ inom EU? Inte mycket, och åtminstone inte i frågor där rapporteringen måste bli positiv. Det här beslutet är väl inte ointressant?

"Regeringen har lämnat sin årliga redogörelse över de så kallade skatteutgifterna. Årsredovisningen ger en överblick över de stöd till företag och hushåll som lämnas på budgetens inkomstsida, till exempel i form av förmånliga skatteregler. Redovisningen av skatteutgifterna är också den enda uppdateringen av de regelavvikelser från enhetlig beskattning som publiceras löpande.
Skatteutskottet har behandlat regeringens skrivelse. Utskottet tycker det är bra att regeringens arbete med att utveckla skatteutgiftsredovisningen har gjort att redovisningen kan bli ett mer aktivt verktyg i budgetarbetet och när beslut ska tas om skatteregler."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet här är, så långt jag förstår, att det är regeringen själv som avgör vad som är skatteutgift.
Vad som kan anses vara en skatteutgift eller inte kan inte påverkas av någon utomstående.

Därmed är regerings skrift utan värde.

Ursäkta att jag är anonym, men det verkar omständigt att identifiera sig.

Anonym sa...

Tankar kring Skatteutgifter.
En liten struntsumma som Jobbskatteavdraget, i år 99 miljarder, är inte upptagen som skatteutgift.
Generellt sätt anses "transfereringar" till riktade grupper som skatteutgifter men inte allmänna avdrag - så som grundavdrag.
Regeringen anser sålunda att Jobbskatteavdraget utgör den logiska utformningen av skattesystemet.
Följden av ett sådant resonemang blir då att en beskattning utan samma skatteavdragsförmån inte heller är en logisk utformning av skattesystemet.
Pensionärer och andra grupper av inkomsttagare straffbeskattas enligt regeringens egen definition trots bedyranden om motsatsen från många sagesmän.
Hävdar regeringen att inkomstbeskattning utan skatteavdragsförmånen är den normala logiska beskattningen, medger man istället att Jobbskatteavdraget är en offentlig transferering.
Offentliga transfereringar till riktade grupper skall utgöra skattepliktig inkomst.
En mycket intressant fråga du tar upp där Harald.