fredag 23 januari 2015

Inte bara partiledarens ansvar. Ska en avgå, ska ett hundratal avgå

Expressen skriver, bland annat, så här om Folkpartiet:

"Fyra starka profiler nämns som möjliga kandidater:
Ex-ministrarna Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag och Maria Arnholm, och den nuvarande EU-kommissionären Cecilia Malmström.
Men enligt vad Expressen erfar är det oklart om någon av dom verkligen är beredd att utmana Jan Björklund - om Birgitta Ohlsson gör det.
- Det är rätt mycket "Björklund light" över både Ullenhag och Arnholm, och i det här läget finns ett behov av att göra något helt annat. Det talar för Birgitta Ohlsson, konstaterar en centralt placerad uppgiftslämnare.
Birgitta Ohlsson är just nu föräldraledig, men hon återvänder till politiken och riksdagen i april.
- Nu går det så dåligt för partiet att många anser att den här politiken har nått vägs ände. I det läget står Birgitta Ohlsson för en annan, långt mer socialliberal politik.
Jan Björklunds strategi har varit att locka över missnöjda moderatväljare genom att vara tydlig om försvaret och kärnkraften.
- Men nu har de missnöjda moderatväljarna försvunnit till Sverigedemokraterna, så den väljarmarknaden finns inte längre.
Om kräftgången fortsätter tror flera uppgiftslämnare att Jan Björklund kan komma att kasta in handduken."

Först läste jag löpsedeln, sedan artikeln, på nätet. Av artikeln framgår att tidningen spekulerar. Löpsedeln gav intryck av att ha lite fakta. Denna diskrepans är emellertid inte ovanlig. 

Expressen tycker sig se stora likheter mellan Arnholm och Björklund. Hoppsan. Vad grundar tidningen detta på?
Så detta med avgångskrav. Visst är det partiets politiska inriktning, som torde vara förklaringen till usla opinionssiffror. Ska ansvar, i form avgång, utkrävas är det ju inte bara partiledaren det ska gälla. Ansvaret åvilar alla, som varit med och beslutat om den politiska inriktningen. Partiledning, partistyrelse och främsta företrädare i kommuner och landsting har aldrig haft invändningar. Alla som ansett att högerinriktningen av politiken varit riktig borde avgå. Där finns, bland andra personer, som sett till att alltför borgerligt vänsterinriktade utmanövrerats. 
Nu måste partiet välja
1. Behålla sina företrädare som hittills ansett den förda politiken varit riktig och fortsätta den nuvarande politiska inriktningen, 
2. Ändra inriktning till en tydlig socialliberalism och ersätta ett stort antal personer. Företrädare på olika nivåer, som applåderat den politiska inriktningen kan ju rimligen inte få fortsätta om inriktningen ändras radikalt. Ty hur ska man ena dagen kunna applådera högerpolitik och nästa dag applådera en borgerlig vänsterpolitik. Det måste bli ett slut på anpassning för karriärens skull.. 


Skicka en kommentar