lördag 12 mars 2016

Tvingas att delta i behandlingsprogram

Jag har levt i tron att man redan i dag är tvungen att delta i den behandling kriminalvården bestämmer. Men nu blir det så. Vägran att delta ska få konsekvenser. Partierna är möjligen eniga i sak? Men inte i frågan om behovet av ett tillkännagivande till regeringen


logotyp: Sveriges riksdag
10 mars 2016

Aktuellt

Fängelsedömda för våldsbrott bör tvingas delta i behandlingsprogram

Den som sitter i fängelse för våldsbrott ska vara tvungen att gå ett behandlingsprogram. Vägrar personen ska det ge sämre möjligheter till permission och villkorlig frigivning. Det anser justitieutskottet som föreslår att riksdagen gör ett tillkännagivande om det till regeringen. S, MP och V reserverar sig mot förslaget.
Personer som sitter i fängelse är skyldiga att delta i olika sysselsättningar som exempelvis arbete eller ett behandlingsprogram. I praktiken blir det inte alltid så att intagna deltar i ett behandlingsprogram om de till exempel saknar motivation. Andelen intagna som genomgått behandlingsprogram minskade under 2014.

Hårdare krav för personer dömda för grova brott

Justitieutskottet anser att personer dömda för våldsbrott ska vara tvungna att genomgå behandlingsprogram för att bryta destruktiva beteendemönster. De som vägrar ska få sämre möjligheter till permission och villkorlig frigivning. Utskottet anser även att personer som dömts för grova sexualbrott eller grova brott mot närstående ska tvingas gå behandlingsprogram för att få villkorlig frigivning.
Förslaget om ett tillkännagivande till regeringen grundar sig i motionsförslag lämnade av Moderaterna samt Folkpartiet. Bakom förslaget står Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Reservationer mot förslaget

Under våren 2016 ska regeringen ge en utredare i uppdrag att utreda om risken för återfall i allvarlig brottslighet ska ha betydelse för möjligheten till villkorlig frigivning. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill inte föregripa den utredningen och säger därför nej till förslaget
Skicka en kommentar