måndag 10 oktober 2016

Betyget B kan bli ett A

Jag lyssnade, som vanligt, på programmet Ring P1 i morse. Omdömena om partiledarnas uppträdanden och insatser i gårdagskvällens partiledardebatt var genomgående mycket negativa.
Själv tycker jag debatten var bedrövlig. Två av ledarna avvek, nämligen Jan Björklund och Stefan Löfvén. Här kanske vi också ser en koalition efter nästa val.

Att ha ett debattämne med rubriken regeringsfrågan visar hur man ser på politiken i dag. Ett spel.
Regeringsfrågan borde man kunna diskutera först sedan val ägt rum. Varje parti ska väl inför ett val agera som om man vill regera ensamt. När man ser resultatet får man undersöka vilken konstellation, som kan bilda en koalition (inte som SVT tror att ordet stavas; koallision)

Jan Björklund är tydlig när han säger att han håller fast vid en allians före nästa val och att han vill att denna allians ska bilda regering. Om röststödet inte räcker vill han förhandla med Socialdemokraterna, men endast om han får ha med sig övriga tre i Alliansen. Och då tänker jag: vad är det för bra med att ha med sig de två högerpartierna Moderaterna och Kristdemokraterna?

Och så detta med vem vann. Det handlar inte om att vinna, eller borde inte handla. Jan Björklund lyste mest. Det betyg B jag vill ge hade kunnat vara ett A om han inte stod för oförbehållsamt förordande av svenskt NATO-medlemskap, även om Trump blir president i USA.


Skicka en kommentar