Från NSF om Earth hour
Från NSF:
Earth Hour 24 mars:
Snart släcker Sverige och världen
2018-02-23
I morgon lördag 24 mars kl 20:30-21:30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation, arrangerad av WWF. Hundratals miljoner människor deltar och släcker sina lampor tidszon efter tidszon som en signal till politikerna att agera. Tusentals städer är med globalt och i Sverige har 258 av landets 290 kommuner (89 procent) anmält sig, vilket är rekord.
Syftet med Earth Hour är att världen sänder en symbolisk och stark signal till världens ledare att agera i klimatfrågan – släckningen handlar inte om att spara energi. Politiker, investerare, städer och företag måste fatta beslut som gör det enklare att leva hållbart.
–Vi måste gå samman för att skapa det opinionstryck som krävs för att världen ska leva upp till målen i Parisavtalet. Redan 2020 måste de globala utsläppskurvorna peka neråt och sedan i princip halveras var tionde år. Politiker och andra beslutsfattare måste nu omgående börja genomföra Sveriges nya klimatlag som röstats fram med bred politisk majoritet, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.
Earth Hour startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit lavinartat. Årets manifestation i Sverige har temat One Planet Life – ät och lev inom ramen för en planet. I Sverige lever vi som om vi hade cirka 4 jordklot till vårt förfogande. Mycket mer insatser krävs för att fattiga och utsatta människor ska få en hållbar utveckling och ett gott liv, samtidigt som planeten mår bra.
WWF jobbar aktivt med att minska utsläppen från de fem B:ena: bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (konsumtion) och börsen (sparande). En stor satsning har gjorts på hållbara måltider – One Planet Plate – och lanseringen av WWFs Matkalkylator (www.matkalkylatorn.se) som bara på några veckor har haft 35 000 besökare. Det digitala verktyget Klimatkalkylatorn, som WWF och Stockholm Environment Institute tagit fram, har laddats ner cirka 170 000 gånger.
– Maten vi äter och prylarna och kläderna vi shoppar påverkar sårbara och utsatta människor och miljöer på andra sidan jorden. Genom att gå över till förnybar energi, drastiskt minska köttkonsumtionen och matsvinnet, minska flygresandet, handla och resa mer hållbart, kan vi bidra till att leva inom ramarna för vår enda planet, säger Ola Hansén, klimatexpert på WWF.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida