torsdag 22 mars 2018

Nytt om förnybart

Senaste nytt om förnybart – vecka 12


Svenskar är positiva till flygskatt och minskat flygande, men hur kör vi? Trots varningar om att vi är på väg att missa klimatmålen kör över 90 procent av nybilsköparna ut från bilhallen med en fossilbil; Gröna Bilister har nominerat de 40 miljöbästa bilmodellerna för dig som vill ändra på den statistiken. Batterifabriken Northvolt siktar på att kunna bli först i världen på att återvinna litium, och i Australien mäter Elon Musk och Sanjeev Gupta storleken på sina jättebatterier: fördel Gupta. Dubbelt Storbritannien i dagens läsning – om vätgasdrivna tåg och vindkraftsrekord, och grannen Irland fasar ut kolet till 2025.

Svenska nyheter

 

40 fossiloberoende och energieffektiva bilmodeller i ny granskning

Föreningen Gröna Bilister hoppas att fler bilköpare ska välja bort de bränsleslukande fossilbilarna, som fortfarande är valet för 90 procent av bilköparna.
Läs artikeln från Effekt Magasin

Svenskarna välkomnar flygskatten

Klart fler svenskar är positiva än negativa till flygskatten, visar en undersökning från SvD/Sifo. Men M och C vill riva upp skatten. Enligt Centerledaren Annie Lööf betyder resultatet bara att människor vill »göra något« åt flygets utsläpp.
Läs artiklen från SvD
Läs även Wetterstrands flygförslag får tumme upp av M från SvD

Solcellsbeställningar har ökat med flera hundra procent

Allt fler installerar solceller på sina tak och beställningarna har i år ökat med flera hundra procent. Regeringen har nämligen sedan årsskiftet höjt bidraget från 20 till 30 procent av kostnaderna.
Läs artikeln och lyssna på inslaget från SVT

Svenskarna kan bli pionjärer i att återvinna litium

Initiativtagarna till Northvolt siktar på att återvinna metallerna i sina batterier. Lyckas de återanvända sitt litium i nya batterier kan de bli först i världen.
Läs artikeln från Ny Teknik

Premiär för elbussar i Östersund

Med en symbolisk ihopkoppling av en elkabel invigdes Östersunds nya elbusslinje i fredags.
Läs artikeln från SVT Jämtland

»Omställningen är livsnödvändig«

Debatt: »Använd inte falska argument mot vindkraften. Om man jämför el från vindkraft på land så är den bara hälften så dyr som kärnkraft och understiger numera även priset på kolkraft«, skriver insändare Wolfgang Ranke.
Läs artikeln från Värmlands Folkblad

Cykelgrabbarna vill att fler ska resa fossilfritt

Femtonåriga August, Elliot och Jacob tycker att fler borde få upp ögonen för cykelsemester. Under parollen Cykelgrabbarna vill de inspirera andra till hållbart resande.
Läs artikeln från Supermiljöbloggen

Utländska nyheter


Storbritannien vill satsa på vätgasdrivna tåg

Dieseln ska bort från tåglinjen som förbinder London med Manchester och Leeds. Nu vill de brittiska politikerna satsa på vätgasdrivna tåg. Målsättningen är att ha ett pilotprojekt på räls redan nästa år.
Läs artikeln från Ny Teknik

Storbritannien satte nytt vindkraftsrekord i helgen

Storbritannien satte nytt rekord i helgen vad gäller produktion från vindkraft. På lördagen producerade öriket totalt 14,3 gigawatt. Det motsvarar cirka en tredjedel av hela landets energibehov.
Läs artikeln från Energyworld
Läs även Turbines or oil rigs? från The Telegraph Business

10 miljoner i privata solinvesteringar på Afrikas landsbygd

Över 1 500 privatpersoner investerade i lånet till kenyanska solenergibolaget BBOXX och på rekordtid var beloppet uppe i 10 mijoner SEK. Det betyder förnybar el till över 50 000 människor.
Läs artikeln från Industritorget

Irland fasar ut kolet till 2025

Irland ansluter sig till den växande listan över länder och statliga/regionala regeringar som väljer bort kolet.
Läs artikeln från Treehugger

Miljardärens jättebatteri ska sätta Musk på plats

Elon Musk byggde världens största batteri i södra Australien. Nu får hans anläggning en ny granne. Sanjeev Guptas batteri på 120 megawatt kommer slå nytt rekord.
Läs artikeln från Ny Teknik

VW ska slå nytt rekord med el-racerbil

Här är elbilen som ska slå nytt rekord i tävlingen Pikes Peak. »Ett värdefullt test för den allmänna utvecklingen av elbilar«, säger VW:s utvecklingschef.

Inga kommentarer: