onsdag 14 mars 2018

Senaste nytt om förnybart

Vindpark i vinterskrud. Foto: OX2

Senaste nytt om förnybart – vecka 11


När det gäller andelen förnybar energi i EU står Sverige i särklass. Ett bevis på det är byn Simris i Skåne som nu kopplat bort sig från elnätet och är helt självförsörjande på el från sol och vind. Svante Axelsson och företrädare för transportsektorn vill lägga om beskattning och avgifter för att gynna klimatsmarta transporter, och enligt en färsk rapport har biogasen bra förutsättningar för att visa vägen mot en fossilfri transportsektor. Utsläppen från svenskarnas flygresor har fördubblats sedan 90-talet, men det finns hopp och räddning i överbliven skog enligt en studie från Luleå tekniska universitet. Staten New York investerar 1,4 miljarder dollar i förnybara projekt, Fifth Third Bank i Ohio blir första börsnoterade bolag att bli självförsörjande på solel, och Etiopien tar hjälp av Danmark för att rita upp kartan för ett vindbaserat energisystem.
 

Svenska nyheter

 

Förnybar elexport är med och räddar klimatet

Debatt: »I stället för att föra en verklighetsfrånvänd diskussion om ny kärnkraft bör vi samla våra krafter för att bygga ett helt förnybart och energieffektivt energisystem«, skriver Linda Burenius Magnusson, 100% förnybart, i en slutreplik.
Läs artikeln från GP
Läs även Elexport på rätt sätt bra för klimatet och jobben från GP
 

Svensk vindkraft kan exporteras och ersätta fossilkraft i andra länder

Hur kan vindkraftverk i Sverige ändra jordens klimat så att havet inte stiger, polarisarna inte smälter och orkaner inte drabbar Amerika? Björn Sandén från Chalmers svarar.
Lyssna på inslaget från Sveriges Radio
 

»Beskatta miljöbelastning och inte fordon«

För att främja teknikutveckling bör Sverige ersätta den nuvarande trubbiga fordonskatten med en ekoskatt. Då kan 75 procent av beskattningen försvinna för de mest klimatsmarta fordonen, skriver företrädare för transportsektorn.
Läs artikeln från DI
Läs även »Biogasen i kläm mellan biodiesel och elfordon« från Ny Teknik
 

Simris hundra procent självförsörjande på fossilfri el

Den lilla byn Simris i sydöstra Skåne skriver just nu svensk energihistoria. I ett försök har de 150 hushållen i Simris kopplats loss från det nationella elnätet och klarar sig helt och hållet på lokalproducerad el.
Läs artikeln och lyssna på inslaget från Sveriges Radio
 

Forskare: Svenskt flyg kan drivas med skogsrester

Enligt en förstudie från Luleå tekniska universitet skulle hela det svenska inrikesflyget kunna drivas med hjälp av överbliven skog. Nu måste bara efterfrågan och den politiska viljan till för att det ska kunna bli verklighet.
Se inslaget från TV4
 

Ny studie visar hur man får vindkraftverk att samsas

Ann Hyvärinen, KTH, har studerat hur flera vindkraftverk beter sig när de placeras ut tillsammans. Resultatet visar bl a hur kuperad terräng påverkar vindkraftverkens gemensamma energiutvinning.
Läs artikeln från Energinyheter
 

Utländska nyheter

 

1,4 miljarder dollar till förnybart i New York

Guvenören i delstaten New York, Andrew Cuomo, har lovat 1,4 miljarder dollar i finansiering för 26 förnybara energiprojekt om sammanlagt 1 400 MW – det enskilt största engagemanget någonsin för förnybar energi från en stat.
Läs artikeln från Utility Dive

Amerikansk bank går »all in« på solel Amerikanska Fifth Third Bank kommer att förvärva all sin el från en och samma solpark. Banken åtar sig att köpa cirka 194 000 MWh solenergi från en 80 MW anläggning i North Carolina som kommer att vara i drift vid slutet av året.
Läs artikeln från Treehugger
 

Minskade kostnader för biogas boostar hållbara transporter

Många identifierar elbilen som det mest hållbara transportmedlet. Men även biogas har stor potential att avsevärt minska utsläppen av växthusgaser från transportsektorn, samtidigt som den kan ge lokala ekonomiska fördelar, enligt ny rapport från IRENA (International Renewable Energy Agency).
Läs artikeln och rapporten från IRENA
 

Solceller och internet revolutionerar skolan i Kamerun

Plötsligt finns hela världen i klassrummet. Den snabba utvecklingen inom solenergi och it har skapat ett paradigmskifte i utbildningen på låg- och mellanstadieskolan i Bagaï, vid gränsen mellan Kamerun och Nigeria.
Läs artikeln från SvD
 

Etiopien stakar ut en framtid i vind

Etiopien har tillsammans med Danmark har publicerat en plan som beskriver de bästa sätten att utöka vindkraftkapaciteten i landet.
Läs artikeln från reNEWS
 

Företagen skapar het energimarknad i Sydostasien

Företagsköp av förnybart hjälper Sydostasien i övergången till en ny energiframtid – en snabbväxande trend.
Läs artikeln från Bloomberg

Inga kommentarer: