söndag 7 juni 2009

Blogg som politisk dagbok

Förutom att jag i min blogg tycker om en del politiska frågor, kommer jag, i fortsättningen, att använda den för viss information.

Media upprepar dagligen vårt ansvar för att gå och rösta. Man betonar den enskildes ansvar att utnyttja sina demokratiska rättigheter. Jo, jag delar uppfattningen, men det handlar inte om bara att rösta, utan om även att sätta sig in i de politiska frågorna. Röstandet riskerar annars att bli röster för, till exempel, bästa stylingen eller bästa flosklerna. Vilken handling är bäst av de två alternativen: att avstå för att man inte vet och att rösta på en person vars politiska uppfattning man inte vet någonting men vederbörande gav ett visst intryck? Ännu mera allvarligt måste vi politiker se på det faktum att många inte har en aning om att val äger rum.
Själv ska jag snart iväg för att lämna min röst på en kandidat, som jag vet arbetar för och kommer att fortsätta att arbeta för fred och demokrati, för skyddet av värdefull natur och för att hejda klimatförändringarna.
Om ett av mina politiska uppdrag, ordförande patientnämnden:
Patientnämnden är patienters inom sjukvården kanal för att peka på brister i sjukvården. Den omfattar även de åtta kommunernas sjukvård. Vi gör oss mer och mer kända. Dock har vi inte ännu väcka ett intresse hos kommunerna. Endast Heby och Knivsta kommuner har inbjudit oss för att informera om patientnämnden och om patientsäkerhet.
Ett av många beslut i Sveriges riksdag under senare tid:
Apotekets monopol bryts. Apoteksmarknaden ska omregleras. Apotekets monopol ersätts av ett system där den som får tillstånd av Läkemedelsverket får driva apotek. Syftet är att öka företagandet och ge konsumenterna ökad tillgänglighet till läkemedel.
Vissa krav ska uppfyllas
För att få tillstånd att driva apotek ska vissa krav uppfyllas. Bland annat ska det finnas farmaceuter på apoteket, information och rådgivning ska ges och lokalerna ska vara lämpliga. Det ska också finnas en läkemedelsansvarig som ser till att verksamheten uppfyller de krav som gäller för handeln med och hanteringen av läkemedel.

Statens ägande av Apoteket AB ska successivt minskas genom avyttring. Högst 200 apotek ska föras över till ett nytt statligt bolag och kunna ha enskilda entreprenörer som delägare.
Oppositionen reserverar sig
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att det nuvarande apotekssystemet är säkert, kostnadseffektivt och ger bra tillgänglighet till läkemedel för alla i landet. Partierna menar att läkemedelshanteringen ska ses som en del av hälso- och sjukvården och inte som en detaljhandelsfråga. Apoteket bör få en utvecklad roll när det gäller insatser mot felaktig läkemedelsanvändning


Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående. Beslutet innebär ett förtydligande av socialnämndens ansvar att erbjuda stöd för personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Socialstyrelsen ska få i uppdrag att utarbeta en vägledning för hur stödet ska tillämpas. Socialutskottet noterar i underlaget till beslutet att det inte handlar om att tvinga närstående eller andra personer att utföra mer vård eller stöd, utan att underlätta för dem som av fri vilja utför sådana insatser. Beslutet börjar gälla den 1 juli 2009.

Inga kommentarer: