lördag 13 juni 2009

Kan en storstad se ut hur som helst?

Är det en självklarhet att en storstad ska ha höghus, att det ska vara trångt, att det är bullrigt, att bilköer uppstår och att grönområden är något man får söka utanför staden? Kanske är detta en dum fråga, men jag råkar veta att det finns politiker, som tänker så här. Lyckligtvis börjar en medvetenhet om olägenheterna med dessa egenskaper sprida sig och förhoppningsvis kommer protesterna mot miljöovänliga beslut att bli kraftiga.
En vanlig mänsklig egenskap är emellertid tillvänjning. En krönika i dagens UNT behandlar det temat. Stora byggnader byggs intill Botaniska trädgården. Protester har funnits, men nu är det tyst. En mycket snabb tillvänjning. Det här vet ju planerarna.
Uppsala fortsätter att växa. Nu finns möjligheter att anpassa utbyggnaden till framtidens storstad, där det finns gott om gröna ytor, där luften är ren att andas, där de bilfria ytorna är stora o.s.v. Men vi måste få många medborgare, många fler än nu, att engagera sig i Uppsalas planering. Börja med att tycka om Vision Uppsala.

Inga kommentarer: