tisdag 10 november 2009

Finns ett samband mellan kärnvapen och kärnkraft?

I går kväll lyssnade jag på ett föredrag av Rebecca Johnson. Rebecca är grundare av och redaktör för tidskriften Disarmament Diplomacy och har varit rådgivare åt Blixkommissionen.
Vi behöver bli fler, som engagerar oss i dessa frågor, var ett av mina egna konstateranden. Men hur? Är frågan så stor och skrämmande att vi inte orkar engagera oss? Vad betyder den positiva inställningen i dag till kärnkraft för riskerna för spridning av kärnvapenteknologi? Rebecca Johnson är övertygad om att det finns en tydlig koppling mellan kärnvapen och kärnkraft. Men hon vill absolut inte att föra samman nedrustningskraven med krav på avveckling av kärnkraften.
Bland åhörarna i går kväll fanns en person, som vittnade om de ohyggliga konsekvenser i form av mänskligt lidande kärnvapenanvändning innebär. Dessa handlar om den totala förödelsen, hemska brännskador, död, lidande och genetiska skador med konsekvenser generationer framåt.
En ljusglimt i kärnvapenmörkret är de nya ansträngningarna från den amerikanske presidentens sida att får igång nedrustningssamtal och överenskommelser.
Ett femtiotal lyssnade på Rebecca Johnson, därav cirka 35 studenter. Fler bör besöka Fredsmuseet i Uppsala slott och ta del av de intressanta föredrag föreningen arrangerar

1 kommentar:

Michael Karnerfors sa...

Ingen människa har drabbats av ett kärnvapen ifrån en civil kraftproducerande reaktor.

Frågan är snarare: hur mycket svårare gör du gjort det för någon att producera kärnvapen genom att förneka dem kärnkraft?

Svar: inte ett endaste dugg. Den som vill producera vapenmaterial kan göra det ännu enklare genom att bygga en simpel grafitmodererad reaktor av kanaltyp, som de vid Hanford och Windscale som gav USA och UK deras kärnvapenplutnoium. Det är billigarem enklare och ger pluonium av långt "bättre" vapenkvalité jämfrt mot att bråka med högaktivt, kokhett och isotopblandat kärnkraftsavfall.

I Sverige stoppades svenska kärnvapenprogrammet av att kraftbolagen inte ville bygga den typ av reaktor som militären ville ha till kärnvapenproduktion.

Och i programmet Megatonnes to Megawatts omvandlas nu stora delar av världens kärnvapenmaterial till fredligt kärnkraftsbränsle genom att blandas upp med annat material som gör bränslet oanvändbart som vapenmateril men som funkar utmärkt i kraftreaktorer.